Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stephan Lotz van Lykos over de naderende seizoensstart:

"Griekse asperges vanaf week 10 verkrijgbaar"

Twee jaar geleden onderging Lykos, opgericht in 1992, een wisseling van eigenaar en een fundamentele herstructurering. De kerncompetentie van het groothandelsbedrijf dat gevestigd is op de groothandelsmarkt in Berlijn is echter nog steeds de tijdige levering aan de horeca en de directe import van fruit, wijn, oliën en nog veel meer uit Griekenland. "Vooral Griekse asperges en citrus zijn bijzonder populair," zegt directeur Stephan Lotz.

Er zijn dit jaar al wat knelpunten geweest bij de levering van Griekse sinaasappelen. "Normaal gesproken is januari een sterke verkoopmaand voor onze sinaasappelen, maar de aanbodsituatie is momenteel echter bijzonder moeilijk", aldus Stephan, die vooral Navel sinaasappelen en Valencia perssinaasappelen uit Griekse teelt inkoopt. "Tussen oktober en begin augustus hebben we normaal gesproken Griekse sinaasappelen ter beschikking, hoewel we ook sinaasappelen uit Spanje en Zuid-Afrika inkopen. Ook Orri clementines uit Israël worden momenteel in grote hoeveelheden verhandeld. Het is bij klein citrus uit Griekenland helaas vrij moeilijk om de volumes te bundelen, waardoor het Griekse aanbod vooral een aanvullend karakter heeft."


Stephan Lotz toont Griekse perssinaasappelen

Naast sinaasappelen importeert en distribueert Lykos momenteel ook kiwi's uit Griekenland. Stephan: "Net als veel ander fruit worden Griekse sinaasappelen en kiwi's momenteel tegen vrij hoge prijzen verhandeld, hoewel de sinaasappelen vergeleken met Egyptische sinaasappelen iets voordeliger aangeboden kunnen worden. Griekse kiwi's, die over het algemeen van oktober tot en met maart verkrijgbaar zijn, concurreren rechtstreeks met Italië. Ook wij gebruiken Italiaanse producten om de Griekse import aan te vullen."

Griekse asperges vanaf week 10 verkrijgbaar
Het seizoensgebonden stokpaardje in het assortiment van Lykos is de Griekse asperge, die binnenkort weer volop op de markt komt. "We zullen vermoedelijk in week 10 de eerste Griekse asperges aan kunnen bieden. Over het algemeen moeten we het seizoen noodgedwongen ongeveer drie tot vier weken voor de Duitse seizoensstart beginnen, anders zou de extra logistieke inspanning het niet waard zijn. Berlijn ligt immers midden in het enorme aspergeteeltgebied Brandenburg, waar veel asperges onder folie geteeld worden. Dit zorgt er ook voor dat wij in de periode tussen week 10 en 14 zeer veel volume moeten verplaatsen. Want de aspergemarkt ontwikkelt zich steeds meer tot een sector met zeer lage marges."

Desalniettemin kijkt Stephan op twee succesvolle aspergeseizoenen terug. "Wij hebben in de afgelopen twee jaar een goede kwaliteit asperges uit Griekse teelt ontvangen. Wij hechten bij de directe import ook bijzonder veel waarde aan kwaliteit. Wat ons ook helpt is dat we met Griekse asperges een unique selling point hebben op de groothandelsmarkt, hoewel ook Hongarije inmiddels sterk vertegenwoordigd is in de vroege sector."

Gestegen bijkomende kosten en personeelstekort
Ook Lykos wordt geconfronteerd met de huidige uitdagingen in de AGF-sector, maar ook met uitdagingen op de lange termijn. "De bijkomende kosten zijn aanzienlijk gestegen, hoewel de nieuwe koelinstallatie op de groothandelsmarkt de stroom- en koelkosten enigszins binnen de perken heeft gehouden. Op langere termijn wordt vooral het personeelstekort een steeds groter probleem. Ten eerste omdat onze nachtelijke werktijden voor veel jonge mensen onaantrekkelijk zijn, en ten tweede ook omdat het moeilijk is om überhaupt geschikte kandidaten voor de veeleisende activiteiten van een modern groothandelsbedrijf te vinden. Wij hebben namelijk mensen nodig die bij voorkeur meertalig zijn en kennis hebben van IT en alles daaromheen."

Voor meer informatie:
Stephan Lotz 
Lykos GmbH
Großmarkt Berlin
Tel: +49 (0)30 39 89 59 0
[email protected] 
www.lykos-feinkost.de  

Publicatiedatum: