Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fête du Citron van 11 tot 26 februari

12.000 kilo citrus wordt in Zuid-Frankrijk deze weken omgezet in kunstwerken

Tholen - Elk jaar vindt in februari in het Franse Menton de 'Fête du Citron' plaats. Dit citroenfeest wordt dit jaar voor de 89e keer gehouden en versiert van 11 tot en met 26 februari de straten van het Franse kustplaatsje. Marc Stragier is dit jaar aanwezig en deelde een sfeerimpressie van het evenement. "Het stond al 20 jaar op het 'to-do lijstje' en nu konden we eindelijk eens een weekendje genieten", aldus de handelaar.

Het Fête du Citron is in 1934 opgericht en begon als een tentoonstelling van de bloemen en het citrus bij een lokaal hotel in Menton om de producten in de kijker te zetten. Het werd echter zo'n succes dat het in de daaropvolgende jaren uitgroeide tot een grootschalig evenement met concerten, tentoonstellingen en feesten rond dit BGA erkende citrus. 


Marc Stragier

Belangrijkste publiekstrekker zijn echter de verschillende parades met praalwagens van citrus, bijgevoegd door de nodige fanfares, dansers en carnavalsmuziek. "Alle wagens en sculpturen die door de straten gaan, worden handmatig gemaakt met citroenen en sinaasappelen", vervolgt Marc. "Het is een bijzonder indrukwekkende parade met prachtige kunstwerken. Gemiddeld 12.000 kilo citrus wordt in deze dagen omgezet in de sculpturen. Deze worden met engelengeduld één voor één op zijn plaats gezet. Bovendien wordt het bij nacht bijgewerkt waar nodig."

Echter worden de ontwerpen niet gemaakt van het beschermde product. Ten eerste wordt er namelijk niet genoeg geproduceerd om de verschillende kunstwerken te voorzien van de citroenen. Ten tweede geeft de organisatie aan dat het het niet goed voor de handel zou zijn, omdat de telers hier ook nog aan moeten verdienen. "Het is beter om fijnproevers van over de hele wereld te laten genieten van citroenen van deze kwaliteit." 

In de loop van de weken trekken er zo'n 200.000 bezoekers richting het Franse kustplaatsje. "Het hart lijkt hier sneller te gaan kloppen voor citroenen en sinaasappelen. Het valt samen met de carnaval in Nice, wat een van de belangrijkste winterevenementen is aan de Côte d'Azur. Echter is dit het ook zeker waard om daarnaast naartoe te trekken, want het doet er immers niet voor onder. Het is een ontdekkingstocht naar de nieuwste creaties om een nationaal erfgoed te vieren." Het is door het ministerie van Cultuur dan ook opgenomen in de inventaris van immaterieel cultureel erfgoed in Frankrijk in 2019.

Foto's Marc Stragier

Voor meer informatie:
Fête du Citron
www.fete-du-citron.com