Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Productie Spaanse diepvriesgroenten daalt voor het eerst in 10 jaar

Asevec, de Spaanse vereniging van acht producenten van diepgevroren groenten die samen 95% van de nationale productie vertegenwoordigen, kondigt aan vorig jaar ruim 8% minder groenten te hebben diepgevroren.

Dat is een drastische omkering van de groeitrend die al meer dan 10 jaar aanhoudt en die de Spaanse sector tot een van de meest geavanceerde en concurrerende heeft gemaakt op internationaal vlak.

De daling van de productiecijfers is voornamelijk te wijten aan zeer slecht weer in 2022, dat volgens het Spaanse Meteorologisch Agentschap het op twee na droogste jaar is geweest sinds 1961.

Erwten geven bijvoorbeeld meer dan 35% prijs, spinazie en uien elk 23%, aardappelen 19% en courgettes en bonen 19%. Toch zijn er ook enkele categorieën waarvan de productie licht is gestegen. Zo werd er 8% meer broccoli of 7% meer rijst diepgevroren.

Naast de daling van de productie kijkt de sector ook aan tegen een stijging van de grondstoffenkosten, voornamelijk energie en kunstmest. "Het vereist aanzienlijke inspanningen om het concurrentievermogen van onze bedrijven op internationaal vlak verder te versterken en om de impact op de verkoopprijzen zoveel mogelijk te dempen, zoals de sector in de voorbije seizoenen heeft gedaan", zegt José Félix Liberal, voorzitter van de vereniging.

"De Spaanse tuinbouw speelt wereldwijd een sleutelrol, gezien het areaal, teelt- en verwerkingsmethoden en de kwaliteit van het aanbod", besluit de voorzitter van de organisatie.

Voor meer informatie:
Asevec
[email protected]
www.hoyverdurascongeladas.com

Publicatiedatum: