Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Is het de kou die de groenteprijzen doet stijgen op Sicilië?

Het is eindelijk winter op Sicilië. Dat is volgens telers en handelaren broodnodig na een te warme start van het herfst- en winterseizoen. Ook tijdens de kerstvakantie konden ze niet genieten van de weersomstandigheden. De verkoop was echt teleurstellend, want door de hoge temperaturen was het groenteaanbod gewoon te omvangrijk. 

"In december zijn er vele dagen geweest met temperaturen rond de 20 graden", zegt een teler uit het Siciliaanse kasteeltgebied. "De markt werd overspoeld en de verkoop van veel producten vorderde maar langzaam. Nu gaat het eindelijk beter en de kou zorgt ook bij onze Spaanse collega’s en vrienden voor een vertraging van de productie. Daarnaast is er maar weinig concurrentie van de belichte teelt in Nederland en Centraal- en Noord-Europa. Hier op Sicilië daarentegen hebben we eigenlijk vanalles en in redelijk mooie hoeveelheden: tomaten, aubergines, courgettes en paprika's."

De prijzen op de groothandelsmarkt van Vittoria waren op dinsdag 7 februari redelijk hoog in overeenstemming met de verhouding tussen vraag en aanbod. Donkergroene courgettes kostten tussen de € 1,20 tot € 1,50 per kilo, ronde aubergines tussen € 2,50 en € 2,80, cherrytomaten tussen € 2,40 en € 2,80, pruimtomaten tussen € 2,00 en € 2,50, gladde ronde trostomaten tussen € 1,80 en € 2,10, rode paprika's tussen € 2,30 en € 2,50 en gele paprika's tussen € 2,70 en
€ 2,90. Dit zijn evenwel geen officiële prijzen.

De Kamer van Koophandel geeft immers nog altijd geen middenprijzen vrij en volgens bepaalde operatoren lijkt de reactivering van het systeem momenteel lastig. Maar niet onmogelijk. Enerzijds klagen de telers die product afleveren op de groothandelsmarkt van Vittoria over verminderde transparantie, omdat ze geen officiële prijsreferentie hebben; anderzijds zouden de handelsbedrijven op die manier betere prijzen krijgen van hun klanten, wat uiteindelijk ook doorsijpelt naar de telers. Binnenkort zal een commissie zich hierover uitspreken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.