Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Matthias Schamel over het uitdagende mierikswortelseizoen

Het mierikswortelseizoen verloopt dit jaar uiterst moeizaam, zowel wat betreft de verkoop als de inkoop van grondstoffen. "In de afgelopen jaren was er al sprake van een duidelijke prijsstijging, maar dit jaar worden we met enorme extra kosten van soms wel 35 procent geconfronteerd. De grootste prijsopdrijvers zijn de gestegen bedrijfskosten, bijvoorbeeld voor meststoffen en de minimumlonen", zegt Matthias Schamel, directeur van het gelijknamige traditionele bedrijf uit het Duitse Baiersdorf. 

Ondanks alle uitdagingen is er nog voldoende mierikswortel beschikbaar. Dit is te danken aan de telersstructuur die gedurende tientallen jaren is opgebouwd met contracttelers in Bayern en langdurige zakenrelaties in Oostenrijk en Hongarije. Ondertussen verloopt de verkoop van mierikswortelproducten eveneens moeilijker dan anders, bevestigt Matthias. "Vanwege de inflatie is de inhoud van een winkelmandje in z'n totaliteit duurder geworden, waardoor de consumenten terughoudender zijn bij het inkopen doen. Dat heeft een duidelijk effect op de vraag in de handel. Vooral voor de biologische mierikswortel is 2022 niet gunstig geweest. Ook de eetgewoontes veranderen, waardoor het steeds belangrijker wordt om de veelzijdigheid van mierikswortel en zijn toepassingsmogelijkheden in de moderne en bewuste eetcultuur te laten zien."


Matthias Schamel en Wolfgang Schöppl staan samen aan het roer van het traditionele bedrijf uit Bayern.

Uitgebreide herlancering van het merk
Volgens Matthias is er nog geen ontspanning van de markt in zicht, maar hij heeft er echter wel vertrouwen in dat mierikswortel op de middellange tot lange termijn weer meer in het vizier van de consument komt. "Het gaat om een supergezonde, voedzame groentensoort. Vooral de Beierse mierikswortel onderscheidt zich door zijn lange traditie, 100 procent Beierse herkomstgarantie en lokale verwerking. Wij stellen vast dat de status van mierikswortel vooral bij de jongere generatie nog potentieel heeft. Als marktleider hebben wij het dan ook tot onze opgave gemaakt om mierikswortel weer duidelijk populairder en jonger te maken", zegt Matthias en hij wijst onder andere op de komende herlancering van het merk. Andere benaderingen op het gebied van marketing zijn de sponsoring van een ultra trail hardloop- en wielerteam, evenals de continue uitbreiding van het veganistische mierikswortelassortiment.


Potjes mierikswortel van Schamel

Potentieel tonen
Om de hoge kwaliteit van de Beierse mierikswortel te behouden en op alle gebieden een duurzame ontwikkeling ter bescherming van de mierikswortel te garanderen, werd enkele maanden geleden het 'mierikswortel competentieteam' in het leven geroepen. Alle onderdelen van de waardeketen, van de teelt tot aan het kant-en-klare product, worden in het competentiecentrum vertegenwoordigd. "De mierikswortelteelt is bijzonder arbeidsintensief en veeleisend: het telen op één hectare betekent ongeveer 1.000 arbeidsuren. Het is ons doel om alternatieve teeltmethodes te testen en de efficiëntie binnen de keten te vergroten. Daarbij zijn ook de klimaatverandering, het gebruik van waterbronnen en de optimalisatie van de bewaring en verwerking belangrijk. Het gaat ons aan het hart om de telers van morgen het potentieel te laten zien, zodat de mierikswortelteelt aantrekkelijker wordt in de concurrentie met andere gewassen zoals zonnebloemen en graan."

Mierikswortel

Voor meer informatie:
Matthias Schamel
Schamel Meerrettich GmbH & Co. KG 
Johann-Jakob-Schamel-Platz 1
D-91083 Baiersdorf, Duitsland
Tel: +49 (0) 9133 7760 0
[email protected]  
www.schamel.de  

Publicatiedatum: