Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Krap aanbod, hoge prijzen op aardbeienmarkt

Het aanbod van Spaanse aardbeien naar het Verenigd Koninkrijk is momenteel krap, wat leidt tot hoge prijzen op de markt. "Huelva heeft twee weken zeer koud weer gehad waarbij de nachttemperaturen daalden tot 2-3°C en overdag tot slechts 10-11°C," aldus Ben Goodchild van Nationwide Produce. "Er was een piek eerder in januari die de teelt ook heeft vertraagd. Het begint echter weer warmer te worden."

Een andere reden voor het tekort is de heffing van 10% op de import van Egyptische aardbeien naar het Verenigd Koninkrijk, waardoor ze duurder zijn.

"Vorige week was er in Duitsland een overvloed aan aardbeien te koop voor € 1 per punnet, terwijl dezelfde punnet in het VK te koop was voor € 2,59 tot € 3,09."

Traditioneel daalt de vraag in de eerste paar weken van januari, omdat mensen na Kerst minder uitgeven en ook minder uit eten gaan.
"De vraag trekt nu echter aan en als ik 50% meer product had, zou het worden verkocht, maar niet tegen de prijzen die we voor Spaanse aardbeien zien.

"Traditioneel leverde Egypte van november tot februari of maart aan de Britse markt, maar het concurreert nu met het Spaanse en Marokkaanse product met vroege rassen en het risico dat de quota elk jaar opraken." Ook in Marokko is het koud geweest, waardoor het aanbod in het algemeen krap is. 

Spanje is normaal de belangrijkste leverancier voor de Valentijnsmarkt, met aanvullingen uit Egypte. Sommige Nederlandse en Belgische telers hebben nog goede energiecontracten met vaste tarieven en zullen vanuit verwarmde kassen kunnen leveren, maar de meeste telers zullen dat niet doen en de prijs is veel te hoog voor de Britse markt. Dit kan echter betekenen dat zij het voordeel dat zij bij de vroege oogst hebben verliezen en meer in overeenstemming komen met de Britse teelt."

Ben verwacht dat het krappe aanbod tot Valentijnsdag zal aanhouden, maar zei dat Nationwide Produce dit jaar iets speciaals plant voor zijn directe klanten en dat alles binnenkort bekend wordt gemaakt.

Het Verenigd Koninkrijk wordt woensdag geconfronteerd met een massale staking in vele sectoren, waaronder grenscontrole en douane. "Een paar weken geleden zagen we soortgelijke stakingen in Frankrijk die leidden tot vertragingen van 7-9 uur aan de Franse kant, maar ik denk niet dat we zulke grote vertragingen in het VK zullen zien, omdat we in het hele land veel agenten hebben die sinds Brexit inklaringsgebieden in het binnenland hebben ingericht. Er kunnen vertragingen optreden bij producten die woensdagmiddag hadden moeten aankomen en pas de volgende ochtend hun bestemming bereiken en mogelijk is er een klein domino-effect."

Voor meer informatie:
Ben Goodchild
Nationwide Produce
+44 (0)1386 424800 
[email protected]  
www.nationwideproduce.com 

Publicatiedatum: