In 1952 begon Piet van Valen in het Nederlandse Zwijndrecht te grossieren. Hij was toen 27 jaar. Hij kocht zijn handel op de veiling te Zwijndrecht. Na enkele jaren kocht hij ook al voor anderen op de veiling, waardoor zijn commissiehandel een belangrijke poot van zijn bedrijf werd. In 1965 is hij geheel op de commissiehandel overgegaan. Piet van Valen: "Die eerste jaren heb ik het erg zwaar gehad. Dag en nacht was ik soms op de baan en het kwam nogal eens voor dat ik 's nachts niet de tijd had om naar bed te gaan, dan sliep ik maar een paar uur in een stoel."
Dat zegt de huidige directeur van de grootste commissiehandel op de Barendrechtse veiling. Met 6 man zit hij elke morgen in de kopersbank en op de veiling Breda kopen dagelijks 4 inkopers voor hem in. Piet van Valen koopt alleen op commissie, maar als een klant over enige tijd een actie begint, durft hij wel een vaste prijs voor een bepaald product te noemen. Van Valen koopt voor grossiers en grootwinkelbedrijven waaronder Aldi, Jac. Hermans en Profimarkt. Daarnaast koopt hij eveneens voor exporteurs. Een deel van de gekochte handel wordt door Van Valen in kleinverpakking gedaan. "Vandaag werken er 20 man in de kleinverpakking. Als we voor Engeland pakken, moeten we de Engelse gewichten aanhouden. 20 ton kleinverpakken in kilo- of pondsverpakking is voor ons geen enkel probleem."
Een specialiteit van Piet van Valen is knolselderij. Voor deze activiteiten heeft hij de BKC, Barendrechtse Knollen Centrale opgericht. In deze sector behoort de BKC tot de marktleiders. Grote kwantums worden bij de boeren gecontracteerd. Bij één boer zelfs 40 ha. "Het meeste hiervan verkopen we in baaltjes van 10 kg aan exporteurs. Naar België gaan de meeste knollen met lof er aan. Een andere specialiteit is prei, maar deze wordt niet onder de naam BKC verkocht. Veel ervan gaat op foodtainers van 1 kg en in bossen van 5 kg."
Van Valen is tegen het televeilen zoals dat thans gebeurt. Hij zegt dat niets erop wijst dat de tuinders zo een hoge prijs krijgen. Momenteel duurt het nog te lang, omdat de computers te langzaam werken. Piet van Valen: "De massa is er nog op tegen. Het is een onleefbare situatie waarin we nu verkeren, maar de veilingen bagatelliseren de zaak en zeggen doodleuk dat het goed gaat." Dit wilde Van Valen nog wel even kwijt.
Bron: Primeur 09 - Jaargang 04 - 26 januari 1990