Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zachtfruit en tomaten plukken met oogsthandschoenen"

Het gebrek aan gekwalificeerd personeel is een van de meest strategische uitdagingen voor de tuinbouw, vooral wat producten betreft waarvan de oogst niet geautomatiseerd is, zoals bijvoorbeeld zachtfruit en andere kleine vruchten. Daarvoor zijn speciale oogsthandschoenen ontwikkeld, door het Spaanse Pickpick.

Hoe werkt het? 
Pickpick handschoenen hebben een mandje waarin de vruchten vallen die de plukker met zijn vingers van de plant haalt. Het voorkomt dat de druk en temperatuur van de handen de kwaliteit van het product aantast en met een volume van 200 gram per mandje wordt het aantal bewegingen die oogstmedewerkers per dag moeten uitvoeren met ongeveer 30% gereduceerd. 

Om de delicate taak van bijvoorbeeld het oogsten van blauwe bessen tot een goed einde te brengen, zijn duizenden arbeiders nodig. Volgens gegevens van Faostat besloeg het blauwe bessenareaal in de wereld 163.700 hectare in 2021. 

Er zijn tools die het werk efficiënter en ergonomischer maken, waarbij de lichaamsbewegingen worden gereduceerd en onnodige fysieke slijtage wordt voorkomen, meer dan welkom. Ze maken deze seizoensgebonden activiteit met een hoge vraag naar arbeidskrachten op zijn minst aantrekkelijker. Zo vertegenwoordigen de Pickpick-handschoenen een "evolutie in het verzamelen van kleine vruchten", geeft José Antonio Márquez aan.

"Ze worden al met succes gebruikt bij de oogst van blauwe bessen, frambozen, bramen, cherrytomaten en zelfs koffie op de 5 continenten. Momenteel worden er ook tests uitgevoerd op aardbeienpercelen. Ze worden gebruikt door oogstmedewerkers in Argentinië, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, India, Centraal-Europa, Oost-Europa, Scandinavië, Israël, Zuid-Afrika en Marokko. De reacties zijn zeer positief."


Cherrytomaten plukken met Pickpick handschoenen

12-15% meer frambozen en bramen
Ook het Roemeense bedrijf Zabrani Energía Verde, dat bramen en frambozen teelt op 7 hectare in Timisoara, in het westen van het land, gebruikte vorig jaar voor het eerst de Pickpick handschoenen. "Ook wij hebben last van het gebrek aan arbeidskrachten. Toen ik hoorde over de handschoenen, leken ze me een geweldig idee en ik heb een bestelling geplaatst om ze uit te proberen. De eerste twee weken hadden we nogal wat problemen om medewerkers te leren hoe ze ze moesten gebruiken, maar toen ze er eenmaal aan gewend waren, wilde iedereen ze blijven gebruiken", zegt Roberto Yammine, partner van Zabrani samen met de Spanjaard Raimon Vidal en de Italiaan Riccardo Gelati. "We plukken tussen de 12 en 15% meer fruit per uur sinds we de handschoenen zijn gaan gebruiken." 

"We plukken meer fruit en de kosten dalen. Hoewel we betalen per kilo geoogst fruit, is het voor ons toch interessant om zo veel mogelijk te verzamelen. Frambozen en bramen zijn immers zeer bederfelijk en gevoelig. Product dat oogstklaar is en niet wordt geplukt, moet de volgende dag worden weggegooid", legt Roberto uit. "Bovendien kan er met de handschoenen met beide handen worden gewerkt en het mandje aan de handschoen helpt de arbeiders om controle te houden over de hoeveelheid fruit die ze plukken. Dat laatste helpt ons ook enorm in het corrigeren van het gewicht van elke tray."


Frambozen plukken met Pickpick handschoenen

Dit voorjaar start Zabrani Energía Verde een project voor 5 bijkomende hectares blauwe bessenteelt waarmee het bedrijf het assortiment biologisch zachtfruit, dat het voornamelijk naar Duitsland en Oostenrijk exporteert, zal uitbreiden. "Het is onze bedoeling om meer handschoenen aan te schaffen voor onze oogstmedewerkers", zegt Roberto. "Bedrijven in de omgeving die cherrytomaten, bramen en blauwe bessen telen die hebben gezien dat we met Pickpick handschoenen werken, zijn al bij ons langs geweest om te zien hoe het werkt en om ze te testen. Ook Lipova, een blauwe bessenbedrijf met ruim 70 hectare, heeft veel belangstelling."

"Het personeel vraagt er zelf om"
In Huelva zal Ángel Ramos Pérez, van Cachorro Berry, een partner van Cuna de Platero, ze dit seizoen ook opnieuw gebruiken. "Vorig jaar probeerde ik de handschoenen eerst zelf uit en ik zag dat ze erg interessant waren. Ze houden een verbetering in voor zowel het fruit als voor de oogstmedewerker. Het voltallige personeel heeft ze vorig seizoen gebruikt en dit jaar heb ik ze al vanaf het begin geïmplementeerd als een noodzakelijke tool. Bovendien vragen de medewerkers er zelf om." 


Blauwe bessen plukken met Pickpick handschoenen

Cachorro Berry heeft een areaal van 40 hectare blauwe bessen waarop het tussen januari en juni ruim 500.000 kilo oogst met zo'n 150 medewerkers. "Het is een feit dat er in de hele sector personeelstekort is. En het wordt steeds erger. Onze plukkers zijn erg blij met de handschoenen omdat ze, zoals ze zelf zeggen, veel minder bewegingen moeten uitvoeren en ze het fruit niet in de hand moeten houden." 

"En dat is ook heel belangrijk voor de blauwe bessen zelf: ze worden niet warm in de handen en verliezen ook niet hun blos", merkt Ángel op.

 

Voor meer informatie:
Pickpick
Plaza del Olivillo, 32
21810 Palos de la Frontera (Huelva) - Spanje
Tel: +34 658 573 359
[email protected]
www.pickpick.es

Publicatiedatum: