Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch afbreekbare netten op basis van cellulose

Bretagne Pack, gevestigd in het departement Finistère, introduceert een assortiment aan verpakkingsnetten op basis van cellulose.

Een innovatie in Frankrijk
Bij Bretagne Pack is het milieu een prioriteit. De Franse fabrikant heeft daarom netten van cellulose ontworpen met het doel om een 100% plasticvrij productieproces te kunnen realiseren en garanderen.

Bretagne Pack is sinds 28 november 2022 in bedrijf en ontwerpt momenteel verpakkingsnetten op basis van cellulose voor knoflook, clementines, citroenen, sjalotten, uien, paprika's en tomaten. De netten zijn volledig biologisch afbreekbaar en 'voedselcontact' gecertificeerd. "Consumenten hoeven het verpakkingsnet alleen maar te composteren. In tegenstelling tot bij plastic verpakkingen is er bij de biologisch afbreekbare netten geen afval", vertelt CEO bij Bretagne Pack Dominique Le Nan.

"Wij zijn de enige Franse fabrikant van verpakkingsnetten." Dominique heeft er veel ervaring mee. Na 18 jaar aan het hoofd van Saveurs du Léon (verpakkingsbedrijf dat verpakkingen voor knoflook, sjalotten en uien ontwikkelt, eveneens gevestigd in het departement Finistère) te hebben gestaan, kent de CEO de verpakkingssector door en door. Met Bretagne Pack streeft hij ernaar aan de behoeften van de klanten te voldoen, zonder daarbij het respect voor het milieu uit het oog te verliezen.

Zijn ervaring binnen de verpakkingssector deed Dominique alleen maar extra beseffen hoe moeilijk het was om verpakkingen te vinden die aan de regels van de nieuwe Franse wetgeving voldoen, regels die het gebruik van plastic in verpakkingen voor AGF-producten volledig verbiedt. "Het was moeilijk om leveranciers en grondstoffen te vinden. Omdat we niet meer afhankelijk wilden zijn van het buitenland, gingen we op zoek naar een Franse fabrikant, maar die bleek er niet te zijn!" Toen we ons dat eenmaal realiseerden, zijn we aan 'project Bretagne Pack' begonnen. Het uiteindelijke bedrijf dat daaruit voortvloeide is in november 2022 officieel van start gegaan.

Hoewel Bretagne Pack al aanvragen binnen heeft gekregen van buitenlandse bedrijven, ligt de prioriteit van het bedrijf voorlopig bij het leveren aan Franse klanten. "We willen onze naam eerst vestigen en onze activiteit op de Franse markt bestendigen, maar sluiten de mogelijkheid om in de toekomst met Europese bedrijven samen te werken niet uit."

Grote uitdagingen
"De eerste uitdaging was het werven en opleiden van ons personeel", legt Dominique uit. "De textielsector is de afgelopen 30 jaar vrijwel helemaal uit Frankrijk verdwenen. Het was daarom ook vrij moeilijk om gekwalificeerde mensen met ervaring op het gebied van textiel te vinden.

De tweede uitdaging was het kiezen van de juiste machines, rekening houdend met één heel belangrijk aspect: de energiekosten. Met andere woorden, we moesten machines zien te vinden met een goede productiviteit en een zo laag mogelijk verbruik. Om cellulosevezels te kunnen krijgen die aan de specificaties voldoen, werkt Bretagne Pack samen met een spinnerij in het noorden van Frankrijk. "Om aan de verwachtingen van de verpakker te kunnen voldoen, moeten we ook het juiste type garen vinden, van goede kwaliteit, maar tegelijk niet te duur."

Een voordeel is de concurrerende positie van Bretagne Pack op de verpakkingsmarkt. "In vergelijking met die van onze concurrenten hanteren wij heel interessante prijzen. Doordat we in Frankrijk zelf gevestigd zijn, zijn onze transportkosten lager dan die van onze concurrenten die moeten exporteren. Omdat onze levertijden korter zijn, reageren we daarnaast ook sneller op de verzoeken van onze klanten."

Dominique wil het hier niet bij laten, maar nog een stap verdergaan. Om precies te zijn wil hij het aantal verpakkingsmachines dat hij nu tot zijn beschikking heeft binnen twee jaar verdubbelen. Met de 33 machines die hij op dit moment heeft, richt Bretagne Pack zich voorlopig op het fabriceren van verpakkingsmateriaal voor voedingsproducten, maar dat wil niet zeggen dat het pas opgerichte bedrijf niet openstaat voor een uitbreiding van het assortiment. "We zouden bijvoorbeeld ook heel gemakkelijk netten voor kerstbomen kunnen ontwikkelen", besluit Dominique.

Dominique Le Nan zal op 8 en 9 februari aanwezig zijn op Fruit Logistica in Berlijn.

Voor meer informatie: 
Dominique Le Nan
Bretagne Pack 
27 ZI du Fromeur
3 Rue de Guébriant
29400 Landivisiau, Frankrijk
direction@bretagnepack.fr
bretagnepack.fr

Publicatiedatum: