Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Geert Teeuwen, Teeuwen Telers

"Verspakketten groeiende categorie voor pastinaak"

Tholen - Met het dagvers oogsten van verse pastinaak is Teeuwen Telers uniek in zijn soort. "Van juli tot begin mei oogsten we vers. Niets gaat bij ons de bewaring in", vertelt Geert Teeuwen, die samen met zijn broer het teeltbedrijf van meer dan 100 hectare runt. Volgende week wordt de allereerste pastinaak alweer gezaaid om in juli geoogst te worden. Het pastinaakseizoen verloopt bij de teler uit het Limburgse Helden naar tevredenheid. "Op sommige plekken is de oogst tegengevallen, maar bij ons is de oogst eigenlijk meegevallen. Hoe droger het jaar, hoe beter het voor ons is. "

Ook over de afzet is Geert niet ontevreden. "De vraag is eigenlijk best goed. Wij leveren vooral aan de Nederlandse en Belgische supermarkten. In Duitsland ben je als Nederlandse teler geen vaste leverancier, maar mag je wel de gaten opvullen in de markt. Niet alle supermarkten hebben gangbare pastinaak in het assortiment, want bijna alle supermarkten voeren ze biologisch. Wel hebben we een toenemende verkoop van pastinaak in de verspakketten. Die categorie groeit, maar is ook niet de makkelijkste om te beleveren, vanwege de specifieke eisen die gesteld worden."


Pastinaak in pulpverpakking

Pastinaak teelt Mts. Teeuwen vanaf 2007, de teelt van rettich heeft het bedrijf al sinds begin jaren '90. "Ook die teelt is goed verlopen, al zou daar nog wat meer groei in mogen zitten. Losse rettich verkoop je niet zoveel in Nederland, maar voor de snijderijen in Nederland en het buitenland zou dit een mooi product zijn om te verwerken. De Nederlandse AGF-exporteurs kunnen wel makkelijker weg met rettich dan met pastinaak", vertelt Geert.

In het verleden kocht Teeuwen nog weleens biologische product bij om te verpakken en te verwerken, maar de laatste jaren kiest hij ervoor om de gangbare teelt op zo'n verantwoord en duurzaam mogelijke wijze in te vullen. "De biologische markt is voor een groot deel al ingevuld. Als je daar tussen wilt komen, moet je op basis van prijzen gaan concurreren. Wij zoeken het onderscheid liever op ander gebied, zoals in het kleinverpakken of met speciale sorteringen. Het mooie van een relatief klein product als pastinaak is dat de prijzen gedurende het seizoen niet zo sterk fluctueren. Maar wat dit jaar wel is veranderd, zijn de hoge kosten. Met name de loonsverhoging van 15% die sinds 1 januari doorgevoerd is, hakt er behoorlijk in, maar daar heeft iedereen mee te maken."


Rode ronde rettich

"Qua rassen zien we bij pastinaak niet veel veranderingen. We proberen wel veel rassen uit, maar er hebben zich nog weinig verbeteringen aangediend op het huidige rassenpakket. Met rettich hebben we er dit jaar voor het eerst wel een groene en rode ronde variant bij. Teelttechnisch maakt het niet zoveel uit, maar het is leuk om te kijken of het aanslaat in de markt. Juist dat pionieren zit in ons DNA. We vinden het leuk om wat anders te doen dan de massa en juist een moeilijke teelt uit te zoeken. Dat heeft voor- en nadelen. Sparren met collega's doe je bijvoorbeeld niet zo snel, want andere telers met deze 'vergeten' groenten zijn er niet in de buurt. Maar hierdoor hebben we wel een uniek product in handen, waarmee we ons goed kunnen onderscheiden op de markt."

Voor meer informatie:
Teeuwen Telers
Hazenakkerweg 6
5988 NJ Helden
0627-311 025
info@teeuwentelers.nl 
www.teeuwentelers.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.