Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Widmann

"Vraag naar zachtfruit is in januari verdubbeld"

In de eerste week van januari verhuisde de Duitse firma Herbert Widmann naar zijn nieuwe pand aan het snelwegknooppunt in Taufkirchen. Daarmee bevindt het bedrijf zich nu in de directe nabijheid van de firma Feldbrach en de expeditiebedrijven Schmidt en MTG. "Daar is intussen een soort logistiek competentiecentrum voor groenten en fruit tot standgekomen", zegt directeur Hans Widmann. "De verhuizing was binnen een weekend afgerond. Door de verhuizing is ons totale oppervlakte 30 procent groter geworden, wat niet in de laatste plaats ook voor onze medewerkers veel fijner is. De verhuizing was in ieder geval noodzakelijk." Verder sprak Hans met ons over het komende seizoen van kiwibes en blauwe bessen.

50 procent meer kiwibessen uit Chili
Herbert Widmann kan in de kalenderweken 6 tot en met 12 kiwibes verkopen. "We verwachten een oogsttoename van 50 procent. In aansluiting op het Chileense seizoen zouden we weliswaar ook kiwibes uit Nieuw-Zeeland aan kunnen bieden, maar hiervoor ontbreekt het aan de passende logistiek", zegt Hans. "De kiwibes uit Chili komen allemaal per luchtvracht. Ondanks de hogere luchtvrachtprijzen en overige logistieke kosten kunnen de prijzen voor de kiwibes gehandhaafd worden."

Het fruit wordt uitsluitend aan de retail in Duitsland en Oostenrijk verkocht en in trays met twaalf schaaltjes van 125 gram geleverd. "Het weer was gunstig voor de kiwibes, waardoor de oogst een week vroeger kon starten, terwijl het seizoen bij de blauwe bessen duidelijk vroeger werd afgesloten. Zendingen van Chileense blauwe bessen stoppen deze week al."

Vraag naar zachtfruit verdubbeld
"De herfst werd sterk beïnvloed door de Peruaanse blauwe bessen. Wij hebben vorig jaar meer dan 6.000 ton blauwe bessen uit Peru geïmporteerd. De importverhouding is sinds januari 40% Peru en 60% Chili. Het Peruaanse seizoen zal vermoedelijk wat langer duren."

Hans was positief verrast over de onverminderd hoge zachtfruitverkoop. "Het is verbazingwekkend dat we momenteel de dubbele hoeveelheid zachtfruit verkopen als in week 51 en 52. Tegen het einde van het jaar was de vraag naar zachtfruit wat terughoudender, maar in januari is de vraag vervolgens weer geëxplodeerd." Hij vermoedt dat dit met een groter gezondheidsbewustzijn verband zou kunnen houden.

Herbert Widmann biedt ook het hele jaar door biologische blauwe bessen uit Peru en Chili aan. "Het biologische aanbod leed aan het einde van het jaar onder de gevolgen van verschillende crises. Beide productcategorieën hebben zich in januari echter weer hersteld en vertoonden een parallelle stijging", aldus Hans.

Regionaliteit als meerwaarde
Het thema regionaliteit is nog steeds belangrijk bij de verkoop van blauwe bessen. "Als je het hebt over 'regionaal', dan blijkt dat bijvoorbeeld voor Beierse telers regionaliteit ook daadwerkelijk een meerwaarde betekent. In Niedersachsen daarentegen, waar 80 procent van de Duitse blauwe bessen geteeld wordt, is de blauwe bessenteelt groter dan het aantal consumenten."

"We moeten zeker ook onze Duitse telers uit het noorden beschermen en de nationale afzet bevorderen als we blauwe bessen uit Duitse teelt niet willen verliezen in de toekomst", aldus Hans.

Voor meer informatie:
Hans Widmann
Herbert Widmann GmbH
Schäftlarnstr. 10
D-81371 München, Duitsland
Tel: +49 89 76 44 18
[email protected] 
www.widmann-fruechte.de

Publicatiedatum: