"Door de vorst veel artisjokken klasse 2"

Sinds enkele dagen worden de velden van het grootste artisjokgebied van Spanje wakker onder een ijslaagje dat een behoorlijke impact heeft op de oogst. "Er is nachtvorst van Alicante tot Lorca, en in de Guadalentínvallei ligt er rijp op bijna alle velden", zegt Pepe Ortuño van SAT Olé. "Het probleem is niet alleen dat er zich pieken van lage temperaturen voordoen, maar dat ze ook nog eens uren aanhouden." 

"Veel product kan daardoor niet meer als van klasse I beschouwd worden en kan dus niet meer naar de retail. Tenzij blijkt dat dit geldt voor iedereen en er alleen klasse II product voorhanden is. Als niet, dan moeten voor de mindere kwaliteit andere klanten en lokale markten gezocht worden. Daarnaast hebben we dit seizoen nog enkele andere problemen, die we eigenlijk vorig seizoen al begonnen op te merken."

"In een moeilijke economische context voor de Europese consument neemt de consumptie af en dat zie je ook aan de vraag naar artisjok. Hoewel de beschikbaarheid van product nu afneemt, vertaalt zich dat niet in hogere prijzen. De vraag is niet groot genoeg. Met onze export in de maanden november en december hebben we zelfs met verlies verkocht", zegt Pepe. "Bovendien reikt ook de verwerkende industrie ons vooralsnog niet een helpende hand."

"Geen alternatief dat minimale basisprijs kan garanderen"
Pepe Ortuño geeft immers aan dat de industrie niet is aangepast om Green Queen te verwerken, een van de meest geteelde rassen in Spanje dat elk jaar ook meer bekendheid krijgt in het schap. "Dit ras is 13 jaar geleden samen met een zaadbedrijf ontwikkeld op onze proefvelden. Het was toen heel innovatief, een verbetering van het bestaande materiaal, en vandaag de dag is het een referentie op de markt. 90% van de oogst van Green Queen is geschikt voor afzet op de versmarkt en de opbrengst ligt zo’n 30% hoger dan die van andere rassen zoals Blanca de Tudela." 

"Bovendien gaat ongeveer de helft van Blanca de Tudela naar de verwerkende industrie. Nu is het zo dat het machinepark van de verwerkende bedrijven niet is aangepast aan de kenmerken van Green Queen, ondanks dat het ondertussen een van de belangrijkste rassen is in Spanje."

"Zolang de verwerkers zich niet aanpassen, zullen we geen alternatief hebben dat ons een minimale basisprijs kan garanderen. Want nu zien we in periodes van overaanbod een deel van onze artisjokken voor 30 cent per kilo geveild worden." 

"De artisjok is een zeer gezond product, maar het wordt nog niet genoeg gewaardeerd in die zin. Zo was SAT Olé 14 jaar geleden de grootste artisjokexporteur in Spanje met een export van 9.000-10.000 ton. Vandaag zijn we dat nog steeds, maar met 5.000-6.000 ton. Dit jaar zorgt de kou ervoor dat de prijzen niet het gewenste niveau halen en de consumptie daalt. Daarom hebben we de medewerking nodig van alle betrokken marktdeelnemers, vooral de retail, zodat het product opgewaardeerd wordt en dat in moeilijke jaren prijzen worden aangeboden in overeenstemming met de klimatologische uitdagingen."

Voor meer informatie:
Pepe Ortuño
SAT Olé
Calle Mayor, 140
03314 San Bartolomé (Alicante) - Spanje
Tel: +34 965 367 000
ole@oleveg.com
https://oleveg.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.