Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hele fruitteelt aan de Bodensee staat met de rug tegen de muur"

Het appelseizoen van dit jaar zit nu in de tweede helft. Vanwege de grote oogst van afgelopen jaar is de huidige resterende voorraad relatief groot. "Naar mijn mening neemt de voorraad naar tevredenheid af, het prijsniveau is daarentegen nog steeds eerder teleurstellend, vooral met het oog op de sterk gestegen teeltkosten", zegt Andreas Blaser, directeur van het gelijknamige handelsbedrijf uit Meckenbeuren aan de Bodensee.

De voorraad Gala appelen zal naar verwachting eind april op zijn. Hetzelfde geldt voor de populaire Elstar, waarvan het verkoopseizoen volgens de huidige informatie uiterlijk in juni beëindigd zal worden. "Bij de Jonagold zou de huidige vraag iets beter kunnen zijn en we rekenen erop dat we tot aan de start van de nieuwe oogst terug kunnen vallen op de voorraad", aldus Andreas. 

"De gevolgen van de kostenstijgingen en de daling van de koopkracht bij de consumenten zijn desastreus geweest voor de verkoop van hardfruit," aldus de groothandelaar. "Vanwege de kostenexplosie staat de gehele professionele fruitteelt aan de Bodensee met de rug tegen de muur. Onze fruitteeltbedrijven worden met kostenstijgingen van gemiddeld 25-30 procent geconfronteerd. Voor de appelen zou een prijsstijging die in ieder geval de kosten dekt wenselijk zijn, maar overeenkomstige telersprijzen zijn momenteel ver te zoeken."

Bestaansbedreigende situatie
In het kielzog van de inflatie en de daling van de koopkracht zetten de overschotten juist in dit seizoen meer druk op de markt. "De grotere waardering voor Duitse groenten en fruit die we tijdens de pandemie zagen, is nu grotendeels weggevallen. De inflatie en slechte consumentenstemming maken het nog extra moeilijk. Daarnaast ontbreekt het bij veel telers aan een opvolger en degenen die het ouderlijk bedrijf in principe over zouden willen nemen, zullen hier als het zo doorgaat noodgedwongen vanaf zien. Dat vind ik bijzonder jammer." In het ergste geval zal tot 40 procent van de fruitteeltbedrijven in de komende tien jaar moeten sluiten bij gebrek aan een opvolger, berekent Andreas.

"Tenslotte speelt ook de algemene overproductie in de Europese hardfruitlanden, waar vanwege de EU-subsidies al meerder jaren sprake van is, een belangrijke rol. Dat heeft voor een ongezonde marktstructuur gezorgd die het voortbestaan van de sector bedreigt, het einde van de vrije markt. Kort gezegd zit de gehele hardfruitsector in hetzelfde schuitje en er is dringend een herbezinning nodig", pleit Andreas tot slot.

Foto's: Blaser Obst GmbH 

Voor meer informatie:
Andreas Blaser
Blaser Obst GmbH
Senglingen 6
D-88074 Meckenbeuren, Duitsland
Tel:+49 (0)7542 951480
info@blaser-obst.de 
www.blaser-obst.de 

Publicatiedatum: