Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appelareaal Moldavië afgelopen vijf jaar gedaald

De afgelopen vijf tot zes jaar heeft Moldavië zijn appelareaal elk jaar met een paar honderd hectare verkleind. Terwijl Moldavië in 2017 53.000 ha aan appelboomgaarden had, daalde het totale areaal tot 49.000 ha. Er werden ook nieuwe aanplantingen gedaan, maar het tempo van de ontwikkeling van nieuwe appelboomgaarden lag lager dan het proces van rooien.

In overeenstemming met de "National strategy for the development of fruit production in Moldova until 2025 " wil het land het areaal appelboomgaarden verder verkleinen tot 42.000 hectare. Het Moldavische ministerie van Landbouw (MAFIM) wil land vrijmaken van verwaarloosde, oude en niet productieve plantages en heeft daarom beloofd de subsidies voor het rooien van oude boomgaarden te verhogen tot 10.000 MDL per hectare (482 euro). Telersverenigingen maken echter geen haast met het rooien omdat zij bang zijn voor een massale afname van het areaal appelboomgaarden.

Volgens de managers van grote tuinbouwbedrijven "lijkt de verkoop van oude appelbomen voor brandhout voor sommige telers, gezien de sterk gestegen energiekosten, nu misschien niet de slechtste zaak". Het kan zelfs winstgevender zijn dan het telen van appels van sommige verouderde rassen zoals "Idared", "Renet Simirenko", "Florina" en andere, aangezien de prijzen voor deze appels van goede kwaliteit momenteel slechts ongeveer 5-6 MDL per kg (€0,23-0,28/kg) bedragen, de productiviteit van de boomgaarden gewoonlijk niet erg hoog is en een aanzienlijk deel van de appels zelfs voor deze prijs niet kan worden verkocht en voor een paar cent wordt verwerkt.

Intussen worden de opslagkosten voor appels vanaf de herfst tot nu door sommige telers geschat op 2,5-2,8 MDL per kg (€ 0,11-0,13/kg). Bovendien lijken de vooruitzichten op export en prijsstijging niet zo rooskleurig.

Sommige mensen, die heimwee hebben naar het verleden, denken echter dat er nog betere tijden kunnen aanbreken. Medewerkers van het Scientific and Practical Institute of Fruit Growing, Viticulture and Food Technologies wijzen op druiven als voorbeeld. Tien tot twaalf jaar geleden dachten de ministeries dat het een goed idee was om het oude ras van druiven genaamd Moldova te vervangen door andere, meer veelbelovende rassen. In het midden van het vorige decennium nam de uitvoer van Moldova druiven naar zowel de traditionele markten als de Europese Unie echter aanzienlijk toe. De telers begonnen hun areaal uit te breiden in plaats van te verkleinen.

Sommige deskundigen gingen zo ver te zeggen dat in de fruitteelt de mogelijkheid om oude appelboomgaarden voor een overgangsperiode te heroriënteren, bijvoorbeeld naar de teelt van biologische grondstoffen voor direct geperste sappen, niet kan worden uitgesloten. Zij lijken echter te vergeten dat de overgang naar biologisch meestal drie jaar tijd en aanzienlijke investeringen vergt. Ze begrijpen niet dat de teelt zal afnemen en dat de markt voor deze producten helemaal niet zeker is.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: