"Verwerkte rode biet is een interessante pijler"

Naast koolraap en knolselderij houdt Florian Jochims zich dit jaar voor het eerst bezig met de teelt en verwerking van rode bieten. "Samen met onze hoofdafnemer Küsten Gemüse voorzien we de retail sinds december van geschilde, gekookte en gevacumeerde rode bieten en hiervoor hebben we een compleet nieuwe hal met de modernste installatietechniek gebouwd."


Zicht op de nieuwe verwerkingshal

"Met de verpakkingen van 500 gram (vier tot zes stuks) hebben we een interessant product gevonden dat bij de huidige tijd past. We streven er dan ook naar om de productie in het komende seizoen verder uit te breiden, zodat wij het product in de toekomst twaalf maanden per jaar aan kunnen bieden", vervolgt de teler uit Dithmarschen.


Een blik op de verwerking van de rode bieten

Koolrapen: goede kwaliteit, weinig volume
Vanwege de kou in het voorjaar en de daaropvolgende droogte in de zomer moest Florian bij de koolrapen tijdens de oogstperiode in juli/augustus aanzienlijke oogstverliezen accepteren. "De slechte oogst leidde tot een relatief hoog prijsniveau en we raakten de koolrapen doorlopend goed kwijt. De kwaliteit was over het algemeen goed, maar er was een gebrek aan volume", vat Florian samen. Hij kan vermoedelijk tot begin maart Duitse koolrapen aanbieden. "De hoge prijzen stonden ook in verhouding met de snel stijgende kosten voor bijvoorbeeld de bewaring en teelt, hoewel de nieuwe elektriciteitscontracten pas vanaf 1 januari 2023 ingaan en we de gevolgen vanaf volgend seizoen pas echt zullen voelen."


Rode biet vers van de akker

Om het gat tot aan de nieuwe oogst op te kunnen vullen, zal Florian na afsluiting van het seizoen van dit jaar traditioneel overstappen op koolrapen uit Schotland. "Ondanks de Brexit kunnen we nog steeds producten importeren. Het transport en de logistiek eromheen nemen tegenwoordig echter wat meer tijd in beslag en dit gaat ook met hogere kosten gepaard." Ook in Schotland zou het aanbod dit jaar kleiner kunnen zijn vanwege het weer, voegt hij eraan toe.

Florian teelt vooral producten voor de versmarkt: de consumptie van verse producten is relatief stabiel, ondertussen neemt de verkoop van selderij voor verwerking licht toe.

Knolselderij: prijsverhoging is welkom
Vergeleken met koolrapen is de knolselderijmarkt veel volatieler, benadrukt Florian. "In de eerste verkoopmaanden werd het product tegen vrij hoge prijzen op de markt gebracht, daarna gingen de prijzen snel naar beneden en momenteel zien we weer een geleidelijke opwaartse trend. Ik beschouw deze prijsstijging in januari als zeer positief, maar de kwaliteitsontwikkeling van de knolselderij die in bewaring ligt zal doorslaggevend zijn. De partijen die in april nog goed zijn, kunnen over het algemeen tegen goede prijzen verkocht worden. Zoals het er nu naar uitziet zullen we het verkoopseizoen vrij lang kunnen verlengen, tot in juni/juli." 

Foto's: Florian Jochims

Voor meer informatie:
Florian Jochims
Jochims Steckrüben-Handels-GmbH & Co. KG
Hohe Str. 1
D-25704 Elpersbüttel, Duitsland
Tel: +49 4832 2287
f.jochims@gmx.de 

Küsten Gemüse GmbH
Klinkerstraße 2
D-25718 Friedrichskoog, Duitsland
Tel: +49 4854 90698 0
info@kuestengemuese.de
www.kuestengemuese.de     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.