Areaal honing pomelos daalt door lagere afzet

De export van honing pomelo is zo goed als voorbij. Hoewel de transportkosten de afgelopen maanden zijn gedaald, staat de export van honing pomelo dit seizoen voor veel uitdagingen als gevolg van onvoldoende consumptie in Europa en de situatie in Rusland en Oekraïne. Doordat de markt voor honing pomelo de laatste jaren is gekrompen, zijn de telers niet erg enthousiast en zal het areaal naar verwachting afnemen.

Dhr. Wen heeft de leiding over Pinghe County Lipeng Fruit Industry, een exporteur van honing pomelo. Hij vertelde over de markttrend van de honing pomelo tijdens dit seizoen. "Het areaal honing pomelo is dit seizoen verder gedaald en er was minder regen vóór de oogst, met als gevolg kleiner fruit en scheuren, waardoor de opbrengst aanzienlijk is gedaald. Wat de prijs betreft, was die van honing pomelo relatief stabiel in het begin en het midden en steeg hij geleidelijk tijdens de midden-late periode. Het is nu het einde van het exportseizoen en de prijs ligt iets hoger dan die van dezelfde periode vorig seizoen."

Rusland is altijd een van de belangrijkste exportmarkten voor het bedrijf geweest. "Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hoewel Rusland de export van sommige bedrijven, waaronder ons bedrijf, heeft hervat, kunnen bijna geen schepen zoals gewoonlijk in Sint-Petersburg aanmeren, zodat ze alleen vrachtwagens kunnen gebruiken, wat ingewikkeld en duur is."

"Wat de export betreft, eindigde onze export naar Europa eind december. De export naar Rusland zal naar verwachting tot half februari doorgaan. Witte pomelo is nog steeds de belangrijkste vraag op de overzeese markten. De recente exportprijzen verschillen niet veel van de vorige jaren. Onze orders liggen iets hoger dan vorig jaar, maar nog steeds lager dan in een normaal jaar. Veel klanten zijn met name niet optimistisch over de consumptiecapaciteit in Europa en hebben hun aankopen verminderd. Maar aan de andere kant vertoont het vervoer over zee een dalende trend, zodat de kosten om de haven van bestemming te bereiken lager zijn dan in het vorige kwartaal," aldus Wen.

"Wat de binnenlandse verkoop betreft, naderde het seizoen van de honing pomelo bijna het einde toen de coronamaatregelen in China werden opgeheven. De prijs van honing pomelo is gestegen, maar dat heeft weinig invloed gehad op het hele seizoen. De afzet van ander citrus is echter zeer goed."

Volgens Wen zijn de telers niet gemotiveerd genoeg omdat de prijs van honing pomelo de laatste jaren op een laag niveau staat en schakelen sommige telers over op andere gewassen. Daarom wordt verwacht dat het areaal van honing pomelo in het nieuwe seizoen zal afnemen in vergelijking met de vorige jaren.

Pinghe County Lipeng Fruit Industry heeft een areaal van 120 ha in Pinghe County, provincie Fujian, het kerngebied van de honing pomeloteelt in China, en een GlobalGAP-certificaat. "Om de kwaliteit van het fruit te waarborgen, hebben wij dit seizoen voor sommige klanten in het hogere segment de traditionele plastic netten en decoratieve linten op de verpakking van het fruit verwijderd en alleen de folie op het oppervlak behouden om bederf en schade door insecten te voorkomen. De hoeveelheid plastic is met 60% verminderd. Ik denk dat in de toekomst meer en meer klanten het concept van milieubescherming van de leverancier in de beoordelingscriteria zullen opnemen en dat bedrijven die de verpakking optimaliseren zich zullen kunnen onderscheiden op de markt."

Voor meer informatie:
Wen Mindong
Pinghe Flourish Fruit Industry Co., Ltd.
+86 592 5314 087 / +86 189 6511 5427
www.flourishfruits.com
wmd@flourishfruits.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.