Bergen omschakel-appels voor een spotprijs verkocht

Tholen - "Een beetje in de automaat en een paar kisten die besteld zijn, maar verder zijn we leegverkocht", zo meldt fruitteler René van der Aarde in Hoorn op zijn Facebookpagina. Hij is overgeschakeld naar bio-teelt en had daardoor 10.000 kilo  omschakel-appelen 'over'.

Aan de oproep om deze appels te komen redden werd massaal gehoor gegeven. "Mensen kwamen van ver en dichtbij. Voor een paar kg of een paar 100 kg voor heel de buurt. Mensen kochten voor anderen die niet veel te besteden hebben of lieten wat extra's achter zodat wij iemand wat konden geven die het niet breed heeft. Dat vinden we zo'n mooi gebaar dat we dat zeker zullen doen. Dus er zijn ook nog kilo's die we zullen weggeven."


René van der Aarde

Rene van der Aarde is de vijfde generatie die op deze plek zijn bedrijf voert. Firma van der Aarde teelt al meer dan 100 jaar landbouwproducten aan de Hout in Hem (Hoorn). Nu worden er voornamelijk peren geteeld; Conference en Doyenne du Comice met daarnaast  appels voor de huisverkoop. Afgelopen zaterdag werden deze verkocht voor een spotprijs 1 euro per kilo. Online kost een zak  bio-appels bij Jumbo en Albert Heijn 3,69 per kilo en bij Ekoplaza 4,49 per kilo.

De actie was mede dankzij goede samenwerking met de provincie een groot succes. Op moment dat Rene daar aangaf nog heel wat kilo te hebben staan en "of zij nog iemand wisten", begon het plan te groeien. Matthijs Post van ProeVkantoor werd ingeschakeld en reed heel wat kg's naar Boerschappen, het Dijklander Ziekenhuis en naar Provincie Noord-Holland. Die laaste appels reisden vervolgens door naar de Grune Woche om daar bio te promoten. Dames werden ingeschakeld om appeltaarten te bakken voor klanten om hen op de verkoopdag te voorzien van een stukje appeltaart. Toogoodtogo sprong ook in en zorgde ervoor dat mensen vooraf pakketten konden halen en was er ook veel hulp van familie en vrienden op de dag zelf.

"Dit alles begon met de opmerking: ik heb nog flink wat kg's staan, weten jullie nog iemand? En het eindigt in een groot project waarin samen het sleutelwoord is. Samen kun je veel meer. Samen verzet je bergen. Zelfs bergen appels. Dat is wat we deze week gemerkt hebben", aldus René.

Het omschakelen van regulier naar bio is een behoorlijke investering. Wanneer je op biologische wijze gaat telen, mag je de producten de eerste 3 jaar nog niet als biologisch verkopen. "De appels kon ik niet langer bewaren en weggooien wilde ik ook niet", ligt René nog toe. 

Voor meer informatie:
Fruitbedrijf van der Aarde
www.vanderaarde.nl 
FB Fruitbedrijf van der Aarde


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.