Gemengde gevoelens onder Kroaten

Zonder paspoortcontrole en met euro naar Kroatië nu het land tot de Schengenzone hoort

Kroatië is sinds 1 januari toegetreden tot de Schengenzone. Dat betekent dat het land is aangesloten bij de eurolanden, waardoor reizigers uit de andere aangesloten landen zonder paspoortcontrole Kroatië kunnen betreden en er met de euro betaald kan worden. 

De nieuwe munteenheid biedt voor de inwoners economische voordelen. Zo wordt de handel met landen die de euro ook als betaalmiddel hebben makkelijker. "We hebben onze deuren geopend voor Europa. Dit gaat verder dan het afschaffen van grenscontroles, het is de definitieve bevestiging van onze Europese identiteit", zei de minister van Binnenlandse Zaken, Davor Bozinovic, zo schrijft NOS.

Het Kroatische volk reageert met gemengde gevoelens, zo meldt Oost-Europa correspondent Stefan Bos bij BNR. Volgens Bos zijn de Kroaten bang voor prijsstijgingen en de bijbehorende negatieve gevolgen. "Je ziet dat de prijzen in Kroatië nu al enorm gestegen zijn, dus mensen zijn bezorgd. De verwachting is dat dit de inflatie alleen maar verder zal aanwakkeren", aldus Bos. Daarnaast staan veel Kroaten er ook positief in. "De kuna hoeven ze niet meer uit te geven en sommige Kroaten vinden dat handig. Er wordt hier immers al veel in euro's gehandeld en gespaard."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.