Clarebout Potatoes, Nieuwkerke

Uit de oude doos: Jong bedrijf heeft veelbelovende start

In december 1987 ging te Nieuwkerke, in de zuidoosthoek van West-Vlaanderen, het aardappelverwerkingsbedrijf Clarebout Potatoes van start. De oprichters zijn Raf Clarebout en zijn zoon Jan, geruggesteund door hun echtgenotes. De familie is in de aardappelwereld geen onbekende, want van 1975 af exploiteerde zij in het nabije Wijtschate onder de naam Clarebout een sorteer- en pakbedrijf, waarvan de gebouwen nu nog slechts als opslagruimte dienst doen.

De Clarebouts hebben de inrichting en technische uitrusting van hun nieuwe onderneming meteen stevig aangepakt. Het bedrijf beslaat een totale oppervlakte van drie ha, waarvan 5.000 m2 bebouwd is. De installaties zijn voorzien van de nieuwste vindingen op gebied van het sorteren, wassen, drogen, bakken, ontvetten, koelen en invriezen van aardappelen.

De oprichters van Clarebout Potatoes, Jan Clarebout (links) en zijn vader Raf Clarebout

Raf Clarebout: "Onze installatie is dusdanig compleet uitgebouwd dat we over optimale mogelijkheden beschikken om een uitgebreid productieprogramma uit te voeren. Daarbij heeft het bereiken van de hoogste kwaliteit onze prioriteit. De aanloopperiode is tot volle tevredenheid verlopen." Zoon Jan voegt eraan toe: "Als jong bedrijf willen we in het eerste jaar dat we draaien niet te hard van stapel lopen. We zijn van plan om zowel wat onze productieplanning als onze personeelsbezetting betreft een voorzichtig beleid te voeren. We prijzen ons gelukkig met een kring van telers in de omgeving die een prima kwaliteit aardappelen leveren. Dankzij onze moderne verwerkingslijn kunnen we niet alleen een goed product, maar ook tegen een concurrerende prijs elk gewenst kwantum aanbieden."

Het gedeelte van de productielijn waarin het vocht aan de frites wordt onttrokken

Clarebout verwerkt vrijwel uitsluitend aardappelen van het beproefde ras Bintje. "Een ideale aardappel voor frites. Bovendien een aardappel die dit jaar een bijzonder hoog drogestofgehalte bevat", aldus Jan Clarebout. Clarebout Potatoes brengt voorgebakken, diepgevroren frites in zakken van 1 en 2,5 kg onder het eigen merk Marquise op de markt. Het merendeel van de productie is bestemd voor de uitvoer naar Engeland en Frankrijk, maar er is ook een groeiende export naar andere landen zoals Spanje, Finland en zelfs naar Martinique.

Het bedrijf werkt momenteel met een personeelsbezetting van 12 mannen en vrouwen. Jan Clarebout: "Tot dusver hebben we regelmatig meer krachten moeten aannemen. Binnen enkele weken gaan we over op twee ploegendiensten." Onze eerste kennismaking met en een rondleiding in het jonge bedrijf verstevigen de indruk dat we met een onderneming te doen hebben die spoedig haar plaats tussen de gereputeerde aardappelverwerkingsbedrijven zal weten te vinden.

Bron: Primeur 06 - Jaargang 03  - 23 september 1988


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.