Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kosten, slecht weer en concurrentienadelen kenmerken Spaanse AGF-export in 2022

De Spaanse export van groenten en fruit komt in 2022 iets boven de 12 miljoen ton uit. Dat is bijna 10% minder dan in 2021, zo blijkt uit een berekening van koepelorganisatie Fepex op basis van gegevens van de Dienst Douane en Belastingen tot en met de maand de oktober. Voor november en december werd een raming gemaakt. "De daling is in de eerste plaats te wijten aan ongunstige weersomstandigheden. In het voorjaar zorgde vorst voor een sterke afname van de steenfruitoogst, met name in Aragon en Catalonië. Er was ook de onophoudelijke regen in de maanden april en mei in belangrijke tuinbouwregio's zoals Murcia, dat het natste voorjaar in 62 jaar meemaakte. En dan waren er de hittegolven in de zomer, met een grote impact op de groente- en fruitteelt in onder meer Andalusië. Daarom vraagt Fepex om specifieke maatregelen die investeringen mogelijk maken om het hoofd te bieden aan steeds frequentere extreme klimaatomstandigheden", luidt het bij de koepelorganisatie.

"De waarde van de export bedraagt ongeveer € 16,2 miljard, wat 3% meer is dan in 2021, maar deze groei is niet voldoende om de kostenstijging te compenseren. Naast de klimaatomstandigheden is deze kostenstijging, samen met de toenemende concurrentie uit derde landen, een van de factoren die het tuinbouwjaar het meest hebben gemarkeerd."

"Tot en met oktober van dit jaar is de import gestegen met 7% in volume en met 14% in waarde. Dat komt deels doordat de import niet onderworpen is aan dezelfde teelt- en afzetnormen als de Europese producties. Het EU-model wordt met andere woorden steeds minder concurrerend in vergelijking met derde landen. Bovendien gaat de toenemende mondialisering van de EU-markt niet gepaard met een openstelling van nieuwe markten voor telers uit Europa."

"Diezelfde problemen zullen ook nog 2023 kenmerken, samen met andere uitdagingen zoals de daling van de consumptie, die tot pre-pandemische niveaus terugvalt, de onzekerheid rond de beschikbaarheid van water in belangrijke teeltgebieden, of veranderingen in de regelgeving die verband houdt met de "Van boer tot bord"-strategie, zoals de ontwerpverordening omtrent het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ook op nationaal niveau is er bezorgdheid over de impact op het concurrentievermogen van de overregulering van de productieve en commerciële activiteiten. Er is immers een nieuw pakket wetgeving in het kader van het nieuwe landbouwbeleid en het ecologische transitieproces dat in 2023 van kracht wordt."

Voor meer informatie:
Fepex
www.fepex.es

Publicatiedatum: