Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Simone Pierini van Agronom Berries Spain:

"Op den duur worden frambozen specialistenwerk in Huelva"

Framboos is de derde belangrijkste zachtfruitsoort op de percelen in de Zuid-Spaanse provincie Huelva. Dit jaar heeft telersvereniging Freshuelva een krimp van 7,5% van het areaal aangekondigd. Ook vorig seizoen was het areaal al met 9% geslonken als gevolg van concurrentie uit derde landen. Dit seizoen vindt de teelt plaats op een areaal van 1.760 hectare en daarmee is Spanje nog steeds de op één na grootste producent van frambozen in Europa. Of dit zo blijft in de toekomst, zal afhangen van de verkoopresultaten, te beginnen met die van dit seizoen.

"Dit jaar teel ik voor het eerst frambozen. Dat gebeurt op substraat. De planten komen uit Polen, waar ze in koelcellen werden bewaard. Ik heb ze aangeplant begin oktober, in de week van Fruit Attraction. Het plan was om rond 10 januari de eerste oogst te hebben, maar met de hitte in oktober ontwikkelden de planten zich snel en konden we de eerste frambozen al op 5 december plukken", vertelt Simone Pierini.

Voor veel teelten betekent vroeger kunnen oogsten een enorm comparatief voordeel – denk maar aan de constante zoektocht in de veredeling van andere zachtfruitsoorten naar extra vroege rassen –, maar dat is niet het geval geweest voor frambozen, zo merkt de manager van Agronom Berries Spain op. "De marktsituatie is immers niet goed op dit moment en dat is helemaal niet normaal net voor Kerst. De prijzen zouden prima moeten zijn, maar ze liggen ver onder het gebruikelijke niveau."

"De vraag zou je apathisch kunnen noemen en sinds augustus is er eigenlijk geen gebrek geweest aan frambozen op de markt. Er is veel fruit uit Marokko binnengekomen tegen veel lagere kosten en prijzen dan het Spaanse product."

De laatste jaren is het areaal in Marokko sterk ontwikkeld met zeer productieve rassen. Maar omdat framboos een arbeidsintensieve teelt is, zo legt Simone uit, vormt de Marokkaanse productie "zorgwekkende" concurrentie voor de telers uit Huelva. Het cijfermateriaal bewijst dit ook: volgens het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten werden vorig seizoen bijna 13.500 ton frambozen geïmporteerd in Andalusië, voornamelijk uit Marokko, en volgens Datacomex werden er op nationaal niveau ongeveer 33.700 ton ingevoerd. Dit terwijl Huelva bijna jaarrond frambozen op de markt brengt.

"We maken ons zeker zorgen. Zowel ik, die nieuw ben in de teelt, als telers met jarenlange ervaring, verliezen dagelijks geld aan de frambozen. Nu gaat de kost van brandstof weer wat omlaag, maar andere kostenposten, zoals arbeid, tonen geen tekenen van neerwaartse trend. Ik oogst maar 100 kilo om de 2 dagen, maar als ik 3 pallets frambozen per dag zou produceren, zou ik het fruit tegen welke prijs dan ook moeten verkopen of gewoon alle planten moeten rooien."

"Hier werken we volgens alle certificeringen die de Europese Unie eist", legt Simone uit, "maar het lijkt er wel op dat product uit derde landen gewoon maar de douane moet zien te passeren."

"Mijn gevoel is dat Huelva altijd heel sterk zal zijn in aardbei, maar dat framboos, die alleen tussen december en april profiteert van het gat dat Marokko laat, stilaan in handen komt van specialisten die een mooi klantenbestand hebben en goede kwaliteit kunnen leveren onder een eigen merk dat inkopers herkennen."

 

Voor meer informatie:
Agronom Berries Spain
Tel: +34 697 64 22 12
[email protected]
https://agronomberriesspain.es

Publicatiedatum: