Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klokverkoop bij ZON dit jaar met 35% gegroeid

Tholen - De ingeslagen weg van ZON om de klokverkoop een impuls te geven, kan zeker geslaagd worden genoemd. "Dankzij de samenwerking met Kompany bij de klokverkoop van de komkommers en de uitbreiding van het Spaanse aanbod hebben we dit jaar 35% meer voor de klok verkocht", vertelt manager klokverkoop Els van Herpen.

Inmiddels is het Spaanse seizoen in volle gang. Gezien de situatie op de Nederlandse glastuinbouwmarkt waren de verwachtingen voor het importseizoen hooggespannen. Toch verschilt de marktsituatie behoorlijk per product, constateert Els. "Zo is de verkoop van de Spaanse tomaten de eerste maanden moeizaam verlopen. Er was langer Hollands aanbod in de markt dan iedereen had verwacht. Hierdoor hebben we de klokverkoop van de Turkse tomaten ook uitgesteld. Hier zijn we vorige week pas mee gestart met beperkte volumes."

"Andere producten zijn wel met hoge prijzen gestart. Zo zagen we bij de seizoensstart hoge pieken in de prijzen van komkommers en aubergines. De paprikamarkt is ook goed in balans. Andere jaren zagen we in deze tijd weleens grotere voorraden op de markt", vertelt de manager klokverkoop.

ZON heeft inmiddels een flink aantal Spaanse cooperaties om zich heen verzameld die de coöperatie in Venlo van kas- en vollegrondsgroenten voorzien. "Maar we kijken ook naar andere origines. Tot dit jaar vertoonde het Spaanse tomatenareaal een dalende lijn. Van onze Spaanse leveranciers krijgen we dan ook Marokkaanse tomaten, voornamelijk ronde tomaten, aangevoerd."

Om de kwaliteit van de Spaanse groenten te borgen heeft ZON weer een keurmeester in Spanje om tot het voorjaar de producten van de samenwerkende coöperaties op locatie te keuren. Dit jaar worden de Spaanse groenten niet alleen in de bekende zwarte doos, maar op klantverzoek ook in een nieuwe ZON-doos geleverd. "Over het algemeen is de kwaliteit van de Spaanse groenten erg goed. Door de hete zomer en het warme najaar waren er wat vraagtekens, maar we mogen hierover zeker niet klagen", aldus Els.

Ook de verhuizing naar de nieuwe afmijnzaal is goed verlopen. "Ons oude programma liep tegen zijn beperkingen aan. Met het nieuwe veilsysteem Kosmos zijn we weer helemaal up-to-date en kunnen we weer verder ontwikkelen. Zo biedt het de mogelijkheid om op naam te veilen, om foto's weer te geven en zijn we in de cloud. Dat maakt het allemaal een stuk flexibeler!"

Voor meer informatie:
ZON
Venrayseweg 102
5928 RH Venlo
Tel: +31  (0)77 3239758
[email protected] 
www.royalzon.com