Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arbeidsproductiviteit landbouw in de EU stijgt met 13% in 2022

Volgens de eerste voorlopige data van 2022 van de economic accounts for agriculture (EAA), wordt de index voor de productiviteit in de landbouw in de EU geraamd op een stijging van 2022 dit jaar, na een lichte groei in 2021.

Deze algemene stijging van het indexcijfer weerspiegelt een stijging van 11,1% van de reële waarde van het inkomen dat wordt gegenereerd door eenheden die zich bezighouden met landbouwproductieactiviteiten (factorinkomen) en dat fictief wordt verdeeld over een kleiner (-2%) voltijdequivalent aan arbeidskrachten (gemeten in arbeidsjaareenheden).

Deze informatie is afkomstig van gegevens over de landbouw die in week 51 door Eurostat worden gepubliceerd. Om onderstaande redenen moeten deze eerste ramingen voor 2022 met enige voorzichtigheid worden behandeld; bij de opstelling van de rekeningen voor deze eerste ramingen is gebruik gemaakt van onvolledige informatie en is uitgegaan van modellen, die de buitengewone marktontwikkelingen in 2022 wellicht nog niet volledig weergeven. In mei 2023 zullen tweede ramingen van de EAA beschikbaar zijn die meer gedetailleerde en actuele marktinformatie bevatten.

Marktverstoring veroorzaakt aanzienlijke schommelingen in de arbeidsproductiviteit
Het jaar werd gekenmerkt door buitengewone inflatiedruk. Deze vloeide voornamelijk voort uit verdere problemen met de bevoorradingsketen naarmate de coronapandemie voortduurde en uit de grootschalige militaire invasie van Oekraïne door Rusland, die de energievoorziening, de beschikbaarheid van een reeks landbouwgrondstoffen (met name meststoffen) en de handel in sommige landbouwgrondstoffen verstoorde.

Als gevolg van deze problemen was er in 2022 een nog grotere spreiding van de veranderingspercentages van de arbeidsproductiviteit in de landbouw (gemeten aan de hand van de index van het reële inkomen van de factoren in de landbouw per arbeidsjaareenheid) dan gewoonlijk. De sterkste stijging van de geraamde arbeidsproductiviteit in de landbouw in 2022 deed zich voor in Duitsland (+66,8%), waar de gemiddelde prijsstijging van de outputproducten (+29,5%) die van de inputs (+14,0%) overtrof. Er waren ook sterke stijgingen in Estland (+32,8 %), Denemarken (+29,8 %) en Luxemburg (+29,6 %).

De geschatte arbeidsproductiviteit in de landbouw daalde daarentegen bijzonder sterk in Roemenië (-21,2 %), Slowakije (-15,4 %), Portugal (-11,8 %) en Malta (-11,2 %).

Stijging arbeidsproductiviteit in de EU dankzij sterke stijging van de landbouwprijzen
De stijging van de arbeidsproductiviteit in de landbouw in de EU als geheel werd veroorzaakt door een sterke stijging (+16,2%) van de bruto toegevoegde waarde in lopende prijzen. Dit weerspiegelde op zijn beurt sterke stijgingen van zowel de gemiddelde productieprijs als het intermediaire verbruik (respectievelijk +23,0 % en 25,4 %) en dalingen van de volumes van zowel de landbouwoutput (-3,0 %) als het intermediaire verbruik (-3,1 %).

Arbeidsproductiviteit landbouw voor de EU als geheel in 2022 ruim 40% hoger dan in 2015
In vergelijking met 2015 lag het indexcijfer van het reële factorinkomen in de EU in 2022 19,8% hoger. In dezelfde periode was er een gestage en algemene daling van de index van de arbeidsinput in de landbouw met 16,6%. Samen leidden deze veranderingen ertoe dat de arbeidsproductiviteit in de landbouw in de EU (indicator A) in 2022 43,6% hoger lag dan in 2015.

Voor meer informatie: ec.europa.eu

Publicatiedatum: