De producenten in de druiven-, blauwe bessen- en avocadosector in onrustig Peru kunnen blijven leveren met een voorraad van ongeveer twee weken die waarschijnlijk tegelijk op de markt zal komen. Experts verwachten een ophoping van volumes van deze en andere export-fruitsoorten uit Peru vanwege de achterstand door de grootschalige rellen van vorige week en het uitroepen van de noodtoestand.


Foto: Agraria.pe

Een expert die met een grote groep telers werkt, zegt: "Door de vertraging in de oogst en tijdig verschepen zijn er blauwe bessen met zacht fruit. We hebben een probleem, maar we kunnen laden in andere delen in het land die minder last hebben gehad van de stakingen, waardoor het niet zo erg is als we verwacht hadden. De sector staat echter erg onder druk door deze hoge piek en opstapeling van oogsten. Dat geldt ook voor de avocadosector."

Deze week worden bijgewerkte verklaringen over de gevolgen van de rellen verwacht van de Peruaanse vereniging van druiven, Provid, en van de organisatie van de blauwe bessensector ProArĂ¡ndanos. Vorige week evalueerden zij de impact en de mogelijke schade en wachtten zij op de noodtoestand om de rust in het land te herstellen, alvorens verklaringen af te geven over wat hun respectieve sectoren in de toekomst kunnen verwachten.

Provid zei dat de druivensector, vooral in het belangrijkste teeltgebied van Ica waar de demonstranten zeer actief waren, ongeveer 10 miljoen dollar per dag verloor. De arbeiders die het exportfruit oogsten en verpakken en die tijdens de rellen dagenlang de teeltbedrijven en pakhuizen niet konden bereiken, hebben al miljoenen aan loon verloren. Volgens de Association of Agrarian Producers Guilds of Peru (AGAP) werden maar liefst 150.000 arbeiders getroffen.

Ondanks de door de nieuwe Peruaanse president Dina Boluarte afgekondigde noodtoestand zijn sinds de afzetting van de voormalige president Pedro Castillo ongeveer 20 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt en in het ziekenhuis opgenomen. Enkele duizenden toeristen zaten sinds vorige week ook vast in Machu Picchu omdat belangrijke wegen werden geblokkeerd door demonstranten. De meest kwetsbaren werden per helikopter opgehaald, terwijl velen ongeveer 30 kilometer moesten lopen naar naburige steden om vervoersverbindingen te bereiken.

Voor meer informatie:
Provid
contacto@provid.org.pe
www.provid.org.pe

ProArĂ¡ndanos
Tel: +51 980 503 363
contacto@proarandanos.pe
www.proarandanos.org