Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF-prominenten blikken terug en vooruit

In de Kersteditie van Primeur die deze week verscheen vroegen we enkele prominente AGF'ers terug en vooruit te blikken. Onderstaand een selectie van de antwoorden. Wil je de complete interviews lezen? Klik hier om je te abonneren.

Wat zie je als de grootste uitdaging voor 2023?

Jack Aartsen: We staan voor een moeilijk en onzeker jaar. Zowel op zakelijk als privégebied. Kosten stijgen abnormaal, waar gaat dit eindigen? Niemand weet het. Het ondernemen wordt alleen maar moeilijker door nieuwe regelgeving, die zorgt ook weer voor kostenverhogingen. Ik hoop dat alle gezinnen het blijven redden, maar hoop met name dat er maatregelen worden getroffen door de overheid. Anders voorzie ik zeer veel droevige situaties in de loop van 2023. Ik zie een groot gebrek aan leiderschap bij onze overheid, dus ik maak me ernstig zorgen.

Richard Schenkeveld: In 2023 gaan wij verder investeren op duurzaamheid. Zo hebben we dit jaar geïnvesteerd in dubbelscherm en luchtbehandelingssystemen. In het voorjaar gaan we op alle verwerkingsruimtes zonnepanelen plaatsen. En ja, omdat we elk jaar groeien is het invullen van onze openstaande vacatures ook altijd wel weer een goede uitdaging om aan te gaan! 

Gerard van den Anker: De opbrengstprijzen van groenten en fruit dienen te stijgen, iedere schakel in de keten dient een goede boterham te kunnen verdienen. Het lijkt immers  wel of de wereld op hol is geslagen en er in rap tempo nieuwe dilemma's opdoemen. Er staat heel wat op het spel.

Waar kijk je met trots op terug?

Ellen en Nathalie Sebrechts: We hebben tijdens Corona gewerkt onder zware stress en onzekerheid. Welke winkels gaan er sluiten, wat gebeurt er met onze stockvoorraad, wat als er iemand wegvalt? Het was een hele klus om ons team coronavrij te proberen houden, de opgelegde maatregelen te volgen, etc. Dit hebben we enkel kunnen verwezenlijken door ons sterk en hecht team, dat overal insprong waar nodig. Ook onze klanten moesten presteren in dezelfde moeilijke omstandigheden en toch bleven ze geduldig, respectvol en trouw. Dit versterkt de band met zowel onze klanten als ons hechte team waar we erg trots op zijn.

Marjon van Aarle: Ik kijk met trots terug op alle medewerkers die met vol vertrouwen na het overlijden van mijn vader Frans, samen met mij dit prachtige bedrijf voortzetten.

Wat is er sinds Corona bij jullie veranderd?

Ton van Dalen: Gelukkig is heel veel weer bij het oude. Wel zijn we meer overgegaan naar hybride werken, dus een combinatie van op kantoor en thuiswerken. Of het helemaal met Corona samenhangt, weet ik niet, maar de personeelstekorten vind ik momenteel ook zorgelijk. Wij hebben onlangs de vacature van accountmanager ingevuld, maar hebben nog vijf vacatures openstaan. Je zou zeggen dat met de lagere koopkracht er meer personeel vrijkomt. Zo hadden we onder meer vanuit de sierteeltsector meer aanwas van personeel verwacht, omdat daar toch veel bedrijven andere keuzes hebben gemaakt, maar die aanwas blijkt voor de groenten- en fruitsector toch heel beperkt te zijn. Nog meer reden om ook goed te werken aan het behoud van je medewerkers.

Steven Martina: Met Corona hebben we ervaren dat niet alles vanzelfsprekend is. Ik zie dat we als samenleving hierdoor bewuster zijn geworden. Bewuster van onze naasten, bewuster van de zorgverleners, bewuster van onze gezondheid en belang van gezonde voeding. Ook zie ik steeds nauwere samenwerkingen in onze branche ontstaan om op grote maatschappelijke thema’s echt impact te kunnen hebben. Zo behouden we als sector ook toekomstperspectief. 

Jo Lambrecht: Bepaalde markten en lijnen zijn helaas stilgevallen als gevolg van logistieke redenen. Transportkosten swingen de pan uit, waardoor het niet meer haalbaar is om verse groenten en fruit betaalbaar van punt A naar punt B te krijgen. Daarnaast zijn ook nieuwe retailmodellen ontstaan of versneld uitgebouwd, denk bijvoorbeeld aan alles wat online is of het nu om home-delivery gaat of afhaal. Ook niet alle foodservicekanalen lijken volledig hersteld te zijn.

Hoe heeft de huidige inflatie impact op je bedrijf en de sector?

Gerrit van Gelder: Momenteel zie ik nog geen problemen, integendeel, er liggen zelfs mogelijkheden voor de sector. Je merkt dat klanten op zoek gaan naar alternatieven, omdat vlees en vis hard in prijs zijn gestegen. Door het aantal gram eiwitten op het bord te verminderen en te vervangen door mooie groenten- en fruitproducten stijgt de marge.

Jantine Heemskerk: De impact is groot. De prijsstijgingen van onze grondstoffen zijn aanzienlijk. Je ziet daardoor dat verhoudingen binnen de sector ook anders worden. Dit goed managen is een behoorlijke uitdaging.

Leo van der Lans: De hoge energieprijs heeft vooral een grote impact op het teeltplan. De vraag is: belichten of niet belichten in de winterperiode? 

Hoe vieren jullie Kerst op het bedrijf?

Dominiek Keersebilck: Op de REO Veiling is het tijdens de eindejaarsperiode traditioneel zodanig druk, dat er weinig te vieren valt. Maar op tweede nieuwjaarsdag wensen we elkaar en onze kopers een gelukkig nieuwjaar bij een ontbijt. We bekijken ook de mogelijkheid om de jaarlijkse traditie van ons personeelsfeest in de tweede helft van januari nieuw leven in te blazen na twee coronajaren.

Hoe gaat u thuis Kerst vieren (en wat staat er op het menu)?

Hans Vanderhallen: Ik ga Kerst vieren samen met mijn vrouw Nathalie, Frie, Jef en Karl. Kortom, een gezellige avond onder vrienden met lekker eten en een goeie Belgische pint.

Erik Postuma: Met de familie en dan maak ik altijd zelf traditioneel het gerecht biefstuk Stroganoff van mijn moeder. Het liefst met champignonsoep als voorgerecht.

Willem Dijk junior: We vieren Kerst gezellig met de familie met wat cadeautjes onder de kerstboom. Op het menu staat een Wagyu Picanha sousvide gegaard die ik lekker krokant ga afbakken op de barbecue.

Wie wil je in het nieuwe jaar een hart onder de riem steken?

Roy van Vliet: Dit klinkt cliché natuurlijk, alle mensen die dit nodig hebben…. Het leven is een uitdaging en bestaat niet alleen uit leuke en gezellige dingen. Er zijn ook genoeg mensen die het moeilijk hebben, het is wel belangrijk om hier ook bij stil te staan. Hoe ik hen een hart onder de riem kan steken, vind ik moeilijk. Door deze woorden op papier te zetten, bereik ik deze mensen niet, dat begrijp ik. Maar voor de mensen die dit lezen, wil ik aangeven dat als je een probleem hebt, vraag hulp als dit je probleem hiermee kan oplossen of verkleinen. Wil je met iemand praten over je probleem, zoek de juiste persoon. En als ik voor iemand iets kan doen, dan hoor ik dit graag!

Tony Derwael: Laat ons hopen dat deze oorlog (met enkel maar verliezers) snel beëindigd mag worden. Met de aanstaande kersttijd gaan onze gedachten daarom in eerste instantie uit naar de onnodige slachtoffers en hun families!