Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fresh-Connection Fruchtimport

"Stakingen in Peru leiden al tot tekorten aan rode pitloze druiven"

Het druivenseizoen van overzee komt dit jaar relatief moeizaam op gang. "De huidige stakingen in Peru hebben tot knelpunten in de aanvoer geleid, vooral bij rode pitloze druiven. Er wordt dringend naar producten gezocht en de prijzen zijn zeer hoog", zegt Matthias Eggemann, directeur van Fresh-Connection Fruchtimport. 


Matthias Eggemann op bezoek in Zuid-Afrika

Ondertussen lopen ook de aankomende schepen uit Zuid-Afrika flinke vertragingen op vanwege stakingen schetst Matthias verder. "Het laden duurt hierdoor al enkele dagen en ook het lossen zal zo nodig een paar dagen duren. Dat betekent dat tegen de tijd dat de producten eindelijk op de markt komen, de kersthandel al min of meer voorbij is." In Namibië ziet de voorraad er weliswaar goed uit, maar de exporteurs kampen desondanks met een gebrek aan verpakkingsmateriaal. In Zuid-Afrika is er de afgelopen weken te veel neerslag gevallen en er is nog meer regen voorspeld. Matthias: "Dit heeft bij bepaalde bedrijven in de noordelijke regio Groblersdal tot enorme oogstverliezen geleid."

Stijging van de vraag volgt op consumptiedaling
Afgezien van de rode druiven is het huidige aanbod van de overige druiven uit Peru en Brazilië nog oké. "Vanwege de prijsontwikkeling was de vraag in de afgelopen weken redelijk bescheiden, maar deze neemt nu zichtbaar toe. Ik reken ook op een verdere stijging van de vraag tot aan kerst. Daarbij wordt het gehele rassenspectrum afgenomen, of het nu gaat om Flame Seedless of grote Crimson Seedless druiven."

Extra kosten voor de teelt en logistiek
Ook de laatste Italiaanse voorraden die afgelopen week geruimd werden, hebben de markt volgens Matthias merkbaar onder druk gezet. "We kunnen daarom nog niet beoordelen in hoeverre de extra kosten voor de teelt en logistiek kunnen worden doorberekend bij de druiven van overzee. Hetzelfde geldt voor de koopkrachtdaling van de consumenten, veroorzaakt door de inflatie, hoewel ik me voor kan stellen dat de daarmee verbonden terughoudendheid om te kopen eerder de duurdere producten zoals ingevlogen exoten treft."

Sweeties winnen marktaandelen
Over de langere termijn gezien is Matthias vrij positief over de toekomst van de druiven van overzee. "Er worden veel nieuwe rassen geteeld en getest, zowel in Latijns-Amerika als in Zuid-Afrika en India. Sommige daarvan, bijvoorbeeld Arra-29, Passion Fire, Arra 33 en Honey Pop, hebben zich onlangs kunnen vestigen. Ook Arra 35-36 zal binnenkort op de markt geïntroduceerd worden. Arra 15 en Sweeties winnen ook marktaandelen, omdat ze een bijzonder hoge opbrengst hebben en daarom zeer rendabel zijn. Over het algemeen gaat de trend in de mondiale teelt meer in de richting van nieuwe, momenteel populaire druivenrassen die via geselecteerde importeurs op de markt worden gebracht. In India wordt het gebruikelijke ras Thomson Seedless al steeds meer door nieuwe rassen, zoals Sweeties, vervangen."

Gedifferentieerde druivenmarkt
Matthias ziet ook dat de verkooptrend voor druiven met pit in de Duitse retail eerder negatief is ten gunste van de pitloze druiven. "Dit geldt echter alleen voor druiven van overzee, Italia druiven met pit worden nog steeds goed verkocht." Fresh-Connection Fruchtimport levert niet alleen aan de Duitse retail, maar exporteert ook naar Scandinavië en Oost-Europa. "Elke klantenkring heeft zijn eigen speciale eisen en wensen wat betreft de verpakkingssoort en -grootte. In dit opzicht is de druivenmarkt zeer gedifferentieerd."

 Foto's: Fresh-Connection Fruchtimport GmbH 

Voor meer informatie:
Matthias Eggemann
Fresh-Connection Fruchtimport GmbH
Mercatorstrasse 21
D-21502 Geesthacht, Duitsland
Tel: +49 (0) 4152 90 68 050
[email protected] 
www.fresh-connection.com 

Publicatiedatum: