Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De nadelen van de avocadoteelt in Mexico

Mexico is de zevende grootste agri-exporteur ter wereld, met een verwachte agro-industriële export van 46 miljard dollar dit jaar, de hoogste in 30 jaar. Een van de belangrijkste exportproducten is de avocado. Tot dit jaar kwamen alle avocado's die uit Mexico naar de VS werden geëxporteerd uit één staat: Michoacán. Deze zomer werd Jalisco echter Mexico's tweede leverancier in deze lucratieve markt. Maar kleine boeren in deze staat, die worden geconfronteerd met de gevolgen - voor het milieu en anderszins - van de toenemende avocadoteelt zijn niet zo enthousiast.

Telers en milieuactivisten in Jalisco waarschuwen dat het "groene goud" van Mexico misschien toch niet zo groen is, omdat de avocadoteelt de biodiversiteit verstoort, watervoorraden uitput en leidt tot ontbossing.

Jalisco staat in Mexico op de tweede plaats in de avocadoproductie, hoewel het qua totale productie ver achterblijft bij Michoacán. Maar de teelt groeit hier sneller dan elders. Volgens gegevens van overheid is de avocadoteelt tussen 2012 en 2021 met 527% toegenomen.

De telers ondervinden op verschillende manieren de gevolgen van deze uitbreiding. Volgens een studie van Alberto Gómez Tagle, van de Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo, hebben avocadobedrijven vier tot vijf keer zoveel water nodig als een naaldbos van een gelijke oppervlakte. Wanneer avocadobomen worden geïrrigeerd, sijpelt het water, omdat hun wortels relatief horizontaal lopen, minder snel naar de ondergrond. Dit betekent dat een avocadoboom slechts een fractie van het bodemvocht aanvult vergeleken met een in vergelijking met een naaldboom.

Ecologische gevolgen
"Ecologische teelt is onlosmakelijk verbonden met het recht op gezond voedsel," zegt Jaime Morales, agro-ecoloog en oprichter van een opleidingscentrum voor agro-ecologie in Jalisco. De uitbreiding van de industriële teelt - gestimuleerd door overheids- en belastinggeld, zegt hij - en de daarmee gepaard gaande bedreiging van kleine familiebedrijven brengt dit recht in gevaar in een land waar meer dan 55% van de plattelandshuishoudens voedselonzekerheid kennen.

Bron: worldcrunch.com 

Publicatiedatum: