Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cao-commissie GroentenFruit Huis brengt eindbod uit aan vakbonden

Op 14 december 2022 heeft de cao-commissie van GroentenFruit Huis een eindbod uitgebracht aan vakbonden voor een nieuwe cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit. Werkgevers gaan er vanuit dat dit op korte termijn zal leiden tot een definitief akkoord met vakbonden FNV Handel, CNV Vakmensen en RMU Werknemers en dat hiermee een nieuwe cao een feit wordt. Werkgevers menen met dit eindbod een pakket te hebben neergelegd dat inzet op een forse groei van de salarissen, in het bijzonder voor de lagere- en middeninkomens binnen onze sector, zo meldt GroentenFruit Huis.

De cao-commissie van GroentenFruit Huis heeft in haar eindbod een looptijd van 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2024 opgenomen en heeft in het eindbod vooral de focus gelegd op een verhoging van het loon, in het bijzonder voor de onderkant van het loongebouw. 

Naast dat o.a. de schaal van 21 jaar / 0 (ervaringsjaren) wordt afgeschaft en daarmee het startsalaris wordt verhoogd, is er ook voor gekozen om driemaal een volledig nominale verhoging toe te kennen, te weten per 1 januari 2023 een bedrag van € 155,- bruto per maand, per 1 juli 2023 € 25,- bruto per maand en per 1 januari 2024 € 155,- per maand. 

Deze nominale verhogingen leiden tot een gemiddelde loonstijging van 9,07% op jaarbasis. Reken je de verhogingen in de jeugdschalen mee, dan kom je uit op een gemiddelde loonstijging van 10,16% per jaar over de gehele loontabel.

"Dit zijn forse, maar noodzakelijke verhogingen, gezien de wettelijke ontwikkelingen omtrent de Wet Minimumloon (WML) en de forse inflatiecijfers."

Naast de loonsverhogingen heeft de cao-commissie een reiskostenvergoeding in het bod opgenomen en voorgesteld dat de pensioenregeling in 2023 ongewijzigd wordt voortgezet, wat een verbetering van de pensioenopbouw voor medewerkers betekent. 

De cao-commissie van GroentenFruit Huis vindt het erg belangrijk dat er voor 1 januari 2023 duidelijkheid is over de nieuwe cao en de loonontwikkeling in onze sector. De focus in de onderhandelingen is daarom vooral uitgegaan naar de loonparagraaf. Dit neemt niet weg dat de wens er vanuit werkgeverzijde is om in de komende 1,5 jaar regelmatig in gesprek te blijven met de vakbonden over onderwerpen als naleving van de cao, een heldere cao-tekst (herschrijven van de cao), duurzame inzetbaarheid en de pilots roostering. Ook dit is nadrukkelijk in het eindbod opgenomen.   

De vakbonden gaan het eindbod van werkgevers voorleggen aan hun leden. De uitslag van de stemming wordt rond 29 december a.s. verwacht. 

Bron: GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: