Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juan Miguel Artazcoz van Actiture (Spanje):

"Zoals altijd is de vraag naar broccoli in deze tijd van het jaar veel groter dan het aanbod"

In alle teeltgebieden van Spanje wordt nu broccoli geoogst, ook in de noordelijke provincie Zaragoza. In de streek rond Almunia de Doña Godina teelt Actiture er biologische koolsoorten op een areaal van 680 hectare. "We zijn momenteel volop bezig met de teelt en oogst van broccoli. We hebben een heel moeilijk jaar achter de rug door het weer, vooral door de hoge temperaturen. De zomerteelt heeft het lastig gehad", zegt Juan Miguel Artazcoz, directeur van het bedrijf. "Maar ook in de rest van Europa zijn de temperaturen hoger geweest dan normaal en is het seizoen van veel groenten, waaronder broccoli, uitgesponnen. Daarom zijn wij pas op 20 oktober van start gegaan." 

Op dit moment is de verkoop weer helemaal vlot getrokken, merkt Juan Miguel op. "In feite zouden we zelfs meer kunnen verkopen dan we voorhanden hebben. De vraag is zo groot dat er dubbel zoveel product de deur uitgaat als in een normale week. Maar dat is meestal zo in de weken voor Kerst."

"De hoge prijzen op de vrije markt zijn momenteel erg aantrekkelijk, al zien we ook in onze programma's acceptabele prijzen, zeker in het biologische segment", stelt de directeur van Actiture. "Maar de biologische markt is nog beperkt en de groei is weer wat vertraagd. Daar zitten de hoge prijzen zeker voor iets tussen."

De prijzen van broccoli zitten al enkele weken in een stijgende lijn, net zoals de afzet en de oogstvolumes als gevolg van de daling van temperatuur. "Daartegenover staat wel dat ook de teeltkosten blijven stijgen, al lijkt het er nu op dat we een piek hebben bereikt. Maar of ze nu beginnen te dalen of niet, zal vooral afhangen van de energieprijs. Dat is de grondstof die alle andere duurder maakt", legt Juan Miguel uit.

"Samenwerken met de diepvriesindustrie is een groot voordeel"
Broccoli is een groente waarvan de consumptie de afgelopen jaren in de lift zit en de vooruitzichten blijven zeer positief. "Hoewel de inflatie er nu een voetje voor steekt – de omzet groeit niet meer zoals in de voorbije jaren – hopen we binnenkort weer aan te knopen met de opwaartse trend." 


Juan Miguel (linksonder) met het team van Actiture

"Bij Actiture exporteren we 80-85% van onze productie, voornamelijk naar Engeland, Nederland, Duitsland en Denemarken. In Spanje komt de consumptie van bio nog niet echt van de grond", betreurt de directeur van dit bedrijf uit Tudela, dat is begonnen met de omschakeling van een deel van de productie naar biodynamische teelt om de Demeter-certificering te verkrijgen. "We leveren ook enkele hoeveelheden aan de diepvriesindustrie, die erg belangrijk is in Navarra." 

"Kunnen samenwerken met de diepvriesindustrie in deze sector is een groot voordeel omdat het je zekerheid geeft. We werken met programma's met zeer grote volumes en soms is er overproductie. Weten dat we die altijd kwijt kunnen bij de diepvriesindustrie is een zorg minder."

 

Voor meer informatie:
Actiture
Camino Caritat s/n
31500 Tudela (Navarra) - Spanje
Tel: +34 948 402 972
[email protected]
https://actiture.bio

Publicatiedatum: