Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studie benadrukt cruciale rol van telersverenigingen in de EU

Telersverenigingen spelen een cruciale rol bij de ondersteuning en bevordering van de groei van de sector groenten en fruit in de Europese Unie. Dit gebeurt onder meer door het kanaliseren van de financiële steun van de EU voor de sector. Dit is een van de conclusies van de vandaag door de Europese Commissie gepubliceerde studie van de nationale strategieën voor duurzame operationele programma's in de sector groenten en fruit voor de periode 2013-2018.

In het algemeen zijn door telerorganisaties uitgevoerde operationele programma's succesvol gebleken in het aantrekkelijker maken van het lidmaatschap van deze organisaties, het bevorderen van de concentratie van het aanbod en de marketing, het verhogen van de handelswaarde van producten en het zorgen voor een op de vraag afgestemde productie.

Uit de verzamelde gegevens blijkt ook dat de operationele programma's een positief effect op de sector hebben gehad wat betreft de verbetering van het concurrentievermogen, de bescherming en instandhouding van het milieu en de preventie en het beheer van crises. Hierdoor werden andere beleidsmaatregelen met soortgelijke doelstellingen, zoals maatregelen voor plattelandsontwikkeling, versterkt. Voor de belanghebbenden waren belangrijke positieve mogelijkheden die voortvloeien uit zo'n lidmaatschap:

  • een veronderstelde algemene betere marktpositie: In het algemeen is de afzet door telerorganisaties goed voor ongeveer de helft van de waarde van de totale groenten- en fruitproductie van het land
  • een betere toegang tot oogst- en verwerkingsmachines
  • financiële voordelen en gezamenlijke investeringen
  • uitwisseling van kennis en technische bijstand
  • betere toegang tot oogstverzekeringen
  • toegang tot maatregelen die de kwaliteit of de certificering van het product waarborgen
  • grotere weerbaarheid tegen schokken (inclusief prijsstabiliteit) en, tot op zekere hoogte, algemene structurele tendensen, dankzij de communautaire aanpak.

Ongeveer 18 tot 21% van de totale uitgaven voor de periode 2013-18 had ook betrekking op maatregelen met milieudoelstellingen. Geïntegreerde productie, die een positief effect heeft op de water- en bodemkwaliteit, vertegenwoordigde bijvoorbeeld het grootste deel van de milieu-uitgaven (goed voor 37% van de totale uitgaven in 2018).

Andere maatregelen droegen bij tot de instandhouding van habitats die relevant zijn voor de biodiversiteit en tot de bescherming van de bodem. Een groot deel van de milieuacties houdt rechtstreeks verband met de productie, terwijl energiebesparings- en efficiëntiemaatregelen vooral gericht zijn op het vervoer en maatregelen ter vermindering van afval op de afzet.

De twee meest gebruikte instrumenten om producenten in moeilijkheden of zelfs in een crisis te helpen, waren het uit de markt nemen van producten en oogstverzekeringen. Marketing-, promotie- en communicatieactiviteiten kunnen ook worden gebruikt voor crisispreventie en -beheer, maar zijn in mindere mate ingezet. De situatie is echter niet gelijk in alle EU-landen.

In 2020 waren er in de sector groenten en fruit in de EU-27 1 603 telerorganisaties en 31 transnationale telerorganisaties. Het grootste aantal erkende organisaties in deze sector is gevestigd in Spanje (527), Italië (289), Frankrijk (220), Polen (196) en Griekenland (128).

Klik hier om de studie te lezen.


Voor meer informatie: agriculture.ec.europa.eu 

Publicatiedatum: