Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder druiven uit Westkaap door onweer

Iedere regio waar druiven worden geteeld in Zuid-Afrika - van noord naar zuid een gebied van 1.500 km - heeft de afgelopen anderhalve week regen gehad.

In Trawal, in de Olifants River Valley, waar de druivenoogst vorige week startte, is de helft van de Flame en Tawny druiven verloren gegaan door onweersbuien en zware regenval afgelopen weekend, aldus Nico Louw, hoofd marketing bij Exsa, gevestigd in Paarl, die dit jaar zijn 25e verjaardag viert.

Foto aangeleverd door Exsa

Zuid-Afrika heeft een ongewone hoeveelheid regen en overstromingen dit seizoen en veel regenrecords zijn deze week verbroken in de Westkaap.

"De zon schijnt niet op dit moment, dus dat helpt ook niet. We moeten de druiven besproeien om botrytis te bestrijden en we hebben de zon nodig om de trossen te drogen, maar op dit moment is het nog steeds zeer bewolkt."

Het is een zeer moeilijke start van het seizoen, dat, zoals Nico opmerkt, er zo veelbelovend uitzag aan het begin.

Het goede nieuws is dat de optie bestaat om de aangetaste druiven te verkopen om er rozijnen van te maken, omdat deze soorten bijna rijp waren.

Het slechte nieuws is dat er weer een onweersbui wordt voorspeld voor het einde van de week en dat kan de geplande start van de Hex River oogst volgende week vertragen.

"We krijgen altijd een beetje regen tijdens de zomer in de Westkaap, maar dat is meestal pas vanaf week 1 of 2. Dit jaar is de regen heel vroeg," zegt hij. "Vorig jaar om deze tijd had Trawal ook regen."

"We moeten heel voorzichtig zijn met het verpakken. Als sector moeten we heel voorzichtig zijn en niet te gehaast."

Vroege markt nog leger
De trossen moeten extra worden bewerkt in de pakstations waardoor het tempo van het inpakken vermindert.

"Helaas zal de totale vroege druivenmarkt leger worden, speciaal bij de rode druiven," zegt hij.

Ook het aanbod witte druiven vanuit de Orange River is kleiner. De oogsten van de soorten Early Sweet en Prime uit de Orange Valley zijn kleiner door extreme hitte gedurende de bloei in oktober.

Als positieve noot meldt Nico dat Exsa al hun verpakkingsmateriaal 6 maanden geleden heeft besteld, waardoor zij geen last hebben van de tekorten aan punnets, iets waar andere producenten in de druivensector op dit moment last van hebben.

Exsa zal niet veel inpakken voor de lokale markt.

Voor meer informatie: 
Nico Louw
Exsa
Tel: +27 21 914 8280
marketing@exsa.com
https://exsa.com/

Publicatiedatum: