Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bestuurdersattest voor niet EU-chauffeurs

Vrachtwagenchauffeurs van buiten de Europese Unie mogen bij een Nederlandse transportonderneming als chauffeur aan de slag als voor hen aan de desbetreffende transportondernemer een bestuurdersattest is afgegeven. De NIWO geeft deze attesten af.

Het bestuurdersattest houdt de officiƫle bevestiging in, dat een niet EU-chauffeur bij deze Nederlandse transportonderneming in dienst is (of ter beschikking is gesteld) en dat voor deze chauffeur de arbeidsvoorwaarden en voorwaarden inzake beroepsopleiding voor chauffeurs gelden, zoals die voor elke chauffeur in Nederland gelden.

Als een chauffeur van buiten de EU bij een Nederlandse transportonderneming wil gaan werken (in loondienst of ter beschikking gesteld) dan dient de chauffeur zich eerst in Nederland te vestigen. Ook moet de chauffeur op het moment dat hij of zij daadwerkelijk een voertuig bestuurt waarmee onder dekking van een Eurovergunning vervoer wordt verricht, aan Europese regels op het terrein van rijbewijzen en vakbekwaamheid voldoen. Dit dient door middel van een rijbewijs C en code 95 te worden aangetoond.

Stap 1: Het behalen van de basiskwalificatie (code 95)
De chauffeur dient de vereiste examens en toetsen voor de basiskwalificatie (code 95) met goed gevolg te hebben afgelegd. Om de benodigde examens bij het CBR af kunnen leggen moet de aanvrager (de chauffeur) aan een aantal voorwaarden voldoen die op de website van het CBR (code 95) worden aangegeven.

Stap 2: Het aanvragen van het bestuurdersattest bij de NIWO
De transportonderneming die het bestuurdersattest aanvraagt, moet beschikken over een geldige Eurovergunning (de communautaire vergunning), die is afgegeven door de NIWO.
Voor zijn niet EU-chauffeur overlegt de transportonderneming de volgende stukken:

  • kopie van gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA)
  • kopie van geldig paspoort
  • kopie van geldig NL-rijbewijs C voorzien van code 95
    uittreksel inschrijving Basis Registratie Personen (BRP).

Stap 3: Het bepalen door de NIWO van de geldigheidsduur van het bestuurdersattest
Het bestuurdersattest wordt afgegeven voor maximaal 5 jaar. Voor de feitelijke einddatum van het attest wordt de einddatum van het document dat het eerst verloopt aangehouden:

  • Einddatum geldigheid NL-rijbewijs C
  • Einddatum code 95
  • Einddatum geldigheid paspoort
  • Einddatum geldigheid communautaire vergunning van de transportonderneming
  • Einddatum geldigheid GVVA.

Stap 4: Het aanvragen van een bestuurderskaart bij de KIWA
Om daadwerkelijk als chauffeur bij een Nederlandse vervoerder aan de slag te kunnen, dient de betrokken chauffeur ook te beschikken over een bestuurderskaart. De betrokken chauffeur dient eerst in bezit te zijn van zijn bestuurdersattest. Daarna kan bij het KIWA-register een bestuurderskaart / DT-kaart (DT= digitale tachograaf) voor niet EU-chauffeurs worden aangevraagd.

Voor meer informatie:
Transport in Nood

Publicatiedatum: