Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Alles wijst op succesvolle Franse asperge-oogst in 2023"

Terwijl veel van de AGF-producten straks tijdens de feestdagen op onze borden komen te liggen, is het pas met Pasen de beurt aan de asperges om op de eettafel te schitteren. Niet alle telers bevinden zich in hetzelfde teeltstadium, maar in de verschillende Franse regio's is de aspergeteelt wel in volle gang. "Sommige telers bevinden zich in de 'versnipperfase', andere telers zijn begonnen met het creëren van de zandruggen die over de aspergeplanten worden geploegd om ze beter te laten groeien en weer andere telers zijn al bezig met het installeren van hun folietunnels", vertelt oprichter en directeur van adviesbureau Befve&Co Christian Befve, dat internationaal gezien bekend staat als dé expert op het gebied van asperges.

Te vroeg voor voorspellingen te doen voor het 2023-seizoen
Het is nog te vroeg om goed in te kunnen schatten of het 2023-seizoen commercieel gezien succesvol zal zijn, maar tot dusver is aan alle weersomstandigheden voldaan om wat betreft de uiteindelijke opbrengsten een mooi seizoen te kunnen garanderen. "Voor de asperges die in 2023 zullen worden geoogst ziet alles er veelbelovend uit. De hoeveelheid regen in het najaar van 2022 heeft het watertekort als gevolg van de droogte in de zomer van dit jaar weten te compenseren. Alle percelen, dus ook de percelen die waterstress hebben ondervonden, hebben nu het vocht gekregen dat nodig is voor hun verdere ontwikkeling. Tegelijkertijd zijn de zeer lage temperaturen die we momenteel doormaken uitstekend voor de asperges, omdat deze temperaturen de opslag van deze producten vergemakkelijken. Voor het migreren naar de opslaglocatie en het voor de aspergeplanten overgaan in de winterslaapstand, hebben ze inderdaad minder licht en lage temperaturen nodig. De voorraden kunnen worden aangelegd dankzij de lage temperaturen en de vorst die het voor de aspergeplanten mogelijk maken de winterslaapstand aan te nemen. De planten moeten daarbij een temperatuur van onder de 11°C bereiken en zitten momenteel bij de wortels al op een temperatuur van 6°C, iets dat zeer gunstig is voor hun ontwikkeling." Dit gegeven is een hele geruststelling voor het komende seizoen, aangezien de vroege en late aspergerassen een periode van respectievelijk 600 uur en 900 uur onder de 11°C nodig hebben om hun volledige potentieel te kunnen bereiken.

De verschillende aspergeteeltgebieden in Frankrijk
Het zuidwesten van Frankrijk is nog steeds het belangrijkste aspergeteeltgebied van het land, met vooral witte rassen en een oogst die loopt van begin maart tot eind mei. De eerste asperges (witte en groene) die vanaf eind februari, tot begin mei, op de markt komen, komen uit het zuidoosten van Frankrijk. De oogst in het westen van Frankrijk (70% witte en 30% groene asperges) zal beschikbaar zijn van april tot half juni, gevolgd door de oogst uit het oosten van het land (vooral witte soorten) van half april tot half juni, en ten slotte de oogst uit het midden en het noorden van Frankrijk met witte (80%) en groene (20%) asperges.

Voorbereidingswerkzaamheden in uitvoering  –  een videoverslag

De zijdelingse versnippering van de bladeren. De planten zijn geel geworden.

De frontale versnippering van de bladeren. Het gemalen materiaal wordt op het gras tussen de rijen gelegd.

Na het versnipperen van de bladeren worden de zandruggen afgebroken, zonder daarbij de wortels te beschadigen. Wel worden de oude stengels en de onkruidwortels verwijderd, omdat die de groei van de scheuten in het voorjaar zouden kunnen belemmeren, en omdat het omhoog komen van het plateau zo kan worden voorkomen.

Het vernietigen en schoonmaken van de hoop groene asperges

Het vernietigen en schoonmaken van de rij witte asperges

Het verbranden van het loof van groene asperges

Na het aanbrengen van wat organisch materiaal en/of bodemmest op de rij, gaan de aspergetelers over tot de bouw van de zandruggen. De telers brengen daarbij zachte, lichte grond naar het veld (20-30 cm grond voor groene asperges en 40-55 cm grond voor witte asperges). Hoe meer grond, hoe groter de asperges.

Het toevoegen van wat organisch materiaal en/of mest aan de rij

Als een zandruggen eenmaal losgemaakt, belucht en afgewerkt is, moet deze tegen slecht weer worden beschermd met behulp van ondoorzichtige folietunnels voor witte asperges en doorzichtige folietunnels voor groene asperges. Deze bescherming voorkomt overigens ook dat onkruid een kans krijgt en houdt insecten op afstand.

Het plaatsen van de ondoorzichtige folietunnel op de onlangs gemaakte aspergezandrug.

 

Publicatiedatum: