Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hopelijk stijgt appelprijs na Nieuwjaar"

Het Poolse appelseizoen vertraagt licht met Kerst in aantocht. Volgens Mateusz Wajnert, hoofd verkoop bij de Poolse appelexporteur Galster, is het seizoen tot nu toe vrij goed geweest: "Het begin van het appelseizoen was heel goed voor ons. We zijn zo snel mogelijk gestart met het verzenden van appels. Eind november was ons seizoen nog steeds heel goed, omdat onze producten de meeste van onze oude klanten, en een paar nieuwe, goed bevielen. We exporteerden grote volumes en al onze klanten waren tevreden over de kwaliteit van de appels die zij ontvingen. In december zien we een vertraging, zeker in de laatste week. Wij hebben de hoop dat de appelprijzen zullen stijgen na Nieuwjaar, omdat er problemen zijn met de beschikbaarheid."

De meeste vraag komt van bestemmingen die lang transport vereisen, legt Wajnert uit. "We krijgen veel vraag vanuit het Midden-Oosten. Eigenlijk vragen de meeste van onze overzeese markten naar onze appels. Maar ik moet daaraan toevoegen dat zij voornamelijk geïnteresseerd zijn in de Royal Gala. Onze huidige voorraden zijn vergelijkbaar met wat we in vorige seizoenen in voorraad hadden rond deze tijd, dus wie weet wanneer het seizoen zal eindigen."

Eindelijk is er een positieve verandering gekomen in de prijzen van Poolse appels, maar Wajnert benadrukt dat dit alleen voor bepaalde rassen geldt. "De laatste paar weken kunnen we zien dat prijzen stijgen voor de meest populaire exportrassen, zoals de Royal Gala en Golden. Helaas blijven de andere rassen op een vergelijkbaar prijsniveau als dat van het begin van het seizoen, misschien een kleien stijging, maar dat zal de energiekosten van de laatste maanden zeker niet dekken."

De energiekosten zijn bevroren door de Poolse overheid, maar dat neemt niet alle zorgen van de Poolse appelexporteurs weg. "Onze overheid heeft het niveau van de energieprijzen bevroren vanaf het nieuwe jaar voor bedrijven met ons profiel, maar zelfs dan zijn de kosten drie keer hoger dan vorig seizoen. We moeten een compromis vinden met onze klanten in gesprekken over de prijzen in 2023," besluit Wajnert.

Voor meer informatie:
Mateusz Wajnert
Galster Sp. z o.o.
Tel: +48 660 042 551
mateusz.wajnert@galster.pl
www.galster.pl

Publicatiedatum: