Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Appelen, druiven en peren: wereldmarkten en handel

Peru wordt 's werelds grootste druivenexporteur

Appelen
De mondiale appeloogst voor 2022/23 zal naar verwachting met 3,9 mln ton dalen tot 78,8 mln ton, omdat de groei in de Europese Unie en Turkije meer dan teniet wordt gedaan door de weersomstandigheden in China. De export zal naar verwachting met 300.000 ton dalen tot 6,3 mln door een lager aanbod in China en Zuid-Afrika.

De Chinese appeloogst zal naar verwachting met 5 mln ton dalen tot 41 mln doordat de hoge temperaturen tijdens de bloei de vruchtzetting in de topprovincies Shaanxi en Shandong hebben beperkt. Het areaal krimpt ook omdat de lage marktopbrengsten en de door de overheid aangemoedigde graanteelt sommige telers ertoe aanzetten bomen te kappen. Een aantal telers vervangt oudere appelbomen door nieuwe rassen, maar de opbrengst van deze nieuwe aanplant is nog niet voldoende om de daling als gevolg van het kappen van bomen te compenseren. De export zal naar verwachting met 20% dalen tot 800.000 ton omdat de verminderde voorraden de leveringen aan verschillende belangrijke markten, met name Indonesië en Bangladesh, beperken. De import zal naar verwachting met 25.000 ton toenemen tot 100.000 ton als gevolg van grotere ladingen uit Nieuw-Zeeland.

De EU-opbrengst zal naar verwachting met 500.000 ton stijgen tot 12,8 mln. doordat Frankrijk en Italië zich herstellen van de vorstschade van vorig jaar en Polen, de grootste appelleverancier, zijn teelt blijft opvoeren. Een groter aanbod zal de export naar verwachting met 100.000 ton doen stijgen tot 1,3 mln en het verbruik met bijna 400.000 ton tot 11,8 mln. De stijgende kosten voor koelopslag zullen er naar verwachting toe leiden dat meer fruit met een lagere waarde wordt bewerkt in plaats van opgeslagen voor de export. De import zal naar verwachting met 11.000 ton dalen tot 320.000 ton omdat het grotere binnenlandse aanbod de importvraag tempert.

De Amerikaanse appeloogst zal naar verwachting met 158.000 ton stijgen tot 4,5 mln, een lichte ommekeer na achtereenvolgende jaarlijkse dalingen, doordat een recordoogst in Michigan de verliezen in Washington als gevolg van een nat, winderig en koud voorjaar ruimschoots compenseert. De National Agricultural Statistics Service (NASS) van het USDA onderzocht de sector en publiceerde een Amerikaanse raming voor de appelopbrengst in het Crop Production Report van augustus 2022. Ondanks het hogere aanbod zal de export naar verwachting met 53.000 ton dalen tot 670.000 ton, voor het derde achtereenvolgende jaar dat de teelt in Washington afneemt. De import zal naar verwachting met 10.000 ton toenemen tot 115.000 ton door hogere ladingen uit Nieuw-Zeeland.

Peru wordt naar verwachting 's werelds grootste druivenexporteur
De positie van Chili als 's werelds grootste druivenexporteur zal in 2022/23 naar verwachting worden uitgedaagd door Peru. Chili is al tientallen jaren de grootste exporteur, maar in 2022/23 zal Peru naar verwachting voor de tweede keer in drie jaar Chili overtreffen in opbrengst en voor het eerst in export.

De Chileense druivenoogst zal naar verwachting dalen tot 737.000 ton, wat voor de achtste keer in tien jaar is, terwijl de opbrengst van Peru sinds ten minste 2001/2002 niet meer is gedaald en in 2022/23 naar verwachting weer zal stijgen tot 766.000 ton.

Peren
De wereldproductie van peren voor 2022/23 zal naar verwachting met 647.000 ton dalen tot 23,9 miljoen omdat de verliezen van China door weerschade meer dan gecompenseerd worden door het herstel van de aanvoer uit Argentinië en de EU. De export zal naar verwachting gelijk blijven op 1,8 miljoen ton omdat de grotere exportvoorraden in Argentinië en de Europese Unie de verminderde leveringen uit China compenseren.

De Chinese perenoogst zal naar verwachting met meer dan 1,0 miljoen ton dalen tot 17,9 miljoen ton als gevolg van een verminderde vruchtzetting in de topprovincie Hebei. Telers in verschillende provincies van Hebei verwijderen ook bomen als gevolg van lage winstmarges en een vergrijzende beroepsbevolking. De regering moedigt de telers aan graan te verbouwen. Met zijn relatief vlakke land is Hebei ook een belangrijke graanproducent. Verwacht wordt dat de uitvoer van peren met 62.000 ton zal dalen tot 420.000 ton als gevolg van een lager aanbod, terwijl de invoer naar verwachting zal toenemen tot 12.000 ton door nieuwe leveringen uit Zuid-Afrika, dat in december 2021 markttoegang kreeg.

De Europese oogst zal naar verwachting met 240.000 ton stijgen tot 2,1 miljoen dankzij de goede groeicondities in Nederland en een gedeeltelijk herstel in Italië na een daling van het aanbod. Terwijl het hoge aantal zonnige dagen in de Europese Unie een uitstekende smaakkwaliteit belooft, veroorzaakt droogte kleinere maten, en in combinatie met hoge temperaturen zou dit ook gevolgen kunnen hebben voor de opslagcapaciteit. Verwacht wordt echter dat een groter aanbod de uitvoer met slechts 13.000 ton zal doen stijgen tot 360.000 ton.

De perenoogst in Portugal is aanzienlijk gedaald, waardoor de uitvoer van de EU naar Brazilië, de op twee na grootste markt, wordt getemperd. De voorkeur van Brazilië voor Portugese perenrassen maakt het onwaarschijnlijk dat andere EU-landen deze zendingen zullen vervangen. De invoer zal naar verwachting met 21.000 ton dalen tot 165 000 ton omdat een groter aanbod de vraag vermindert.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov

Publicatiedatum: