Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Na droge zomer heeft mooie herfst ons geholpen"

Aan het begin van wat traditioneel de sterkste verkoopmaand is, maken de spruitentelers een eerste tussenbalans op. "Gezien het moeilijke teeltjaar met aanhoudende droogte en beperkte irrigatiemogelijkheden, ben ik voorlopig tevreden. Ik had gedacht dat het een complete ramp zou worden, maar vervolgens kwam de mooie herfst die ons geholpen heeft. Al met al hebben we spruiten van zeer goede kwaliteit, hoewel ze iets groter zouden mogen zijn", vat spruitenteler Eric Müller uit Dithmarschen de oogst tot nu toe kort samen. 


Een blik op de spruitenoogst bij Hof Helse

"Wat dat betreft zijn we behoorlijk optimistisch over de komende dagen", vervolgt de eigenaar van Hof Helse. De weersomstandig-heden in de weken voor Kerst zullen ook dit jaar doorslaggevend zijn, vooral hoeveel vorst de Noord-Duitse akkers zullen krijgen. Eric: "Aan het begin van het seizoen in september was de oogst wat kleiner, wat tot uiting kwam in goede prijzen. Eind oktober kwam de verkoop vervolgens enigszins tot stilstand, aangezien er ongeveer drie weken lang nauwelijks acties in de handel waren. November is traditioneel wat rustiger, dat was dit jaar niet anders. In december is de vraag hoe spruiten zich qua prijs verhouden tot andere groentensoorten zoals bloemkool en broccoli. Broccoli bijvoorbeeld heeft het voordeel dat het, in tegenstelling tot spruiten, weinig inspanning in de keuken vergt."


Spruiten uit Dithmarschen worden over het algemeen tot eind januari/ half februari verkocht. In Duitsland zijn vooral de grotere spruiten (maat B) populair.

Ook de groententelers in koolbolwerk Dithmarschen worden met de exponentieel gestegen kosten geconfronteerd. "Wij hebben in onze regio relatief veel elektriciteit nodig. Tegelijkertijd treffen de stijging van de inflatie en de gestegen energiekosten ook de consumenten, waardoor zij minder uit te geven hebben. Kort samengevat: het is voor ons telers moeilijk om de extra kosten door te berekenen. Want we hebben te maken met vraag en aanbod op de markt, en uiteindelijk verkoopt het goedkoopste", wijst Eric op de moeilijke uitgangspositie.

Volgens Eric heeft de tegenspoed geleid tot meer aandacht voor producten in het lagere prijssegment. "Ik vermoed dat de afzet bij de discounters stabiel blijft en bij de andere retailers zal dalen. Hier en daar kun je dat al een beetje zien, de verkoopcijfers van de discounters zijn constanter." 
 

Onevenredig risico bij de teelt
Niet alleen in het huidige seizoen, maar ook over langere termijn gezien wordt het werk van de Duitse groententelers ondergewaardeerd. "Het onevenredige risico van de Noord-Duitse vollegrondsteelt wordt naar mijn idee niet genoeg beloond. Het komt gemiddeld iedere vijf jaar voor dat een aanzienlijk deel van de winteroogst bevriest, wat een aanzienlijk financieel verlies betekent. De retail is daarbij in de luxe positie dat zij altijd uit het overschot kan putten. Dat kan in de toekomst veranderen vanwege de gewijzigde kostenstructuur."

Foto's: Hof Helse GmbH 

Voor meer informatie:
Eric Müller
Hof Helse GmbH 
Alte Landstraße 1
D-25709 Helse, Duitsland
Tel: +49 4851 93893
[email protected] 

Publicatiedatum: