Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische bananenpuree uit Peruaanse Piura naar Europa

In het kader van het project “Agroindustriële Innovatie voor Biologische Bananen”, uitgevoerd door de telersverenigingen Apbosmam en Cedepas Norte en ondersteund door het SeCompetitivo-programma van de Cooperación Suiza (SeCo), hebben meer dan 3.000 kleinschalige telers van biologische bananen in het Peruaanse Piura hun productie toegevoegde waarde gegeven met de export van verwerkte producten.

Na meer dan drie jaar komt er een einde aan dit project waaraan 15 organisaties van de biologische bananenketen in de regio Piura hebben deelgenomen.

Tijdens de presentatie van de resultaten gaf projectmanager Karlhos Quinde Rodríguez aan dat er ondertussen een eerste container biologische bananenpuree naar de Europese markt is geëxporteerd en een coöperatie is opgericht voor de afzet van bananenderivaten op de internationale markt.

Hij wees erop dat technologische innovaties werden geïmplementeerd om zowel in de teelt als in de verwerking van de bananen verbeteringen aan te brengen. Met behulp van biofermentatietechnologie wordt de bodem verrijkt en met behulp van ozon wordt de kwaliteit van het waswater verbeterd.

Er werd onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van biochar (houtskool) en groenbemesters (peulvruchten) om de teelt te optimaliseren.

Iván Mifflin van het SeCompetitivo-programma legde uit dat 1.478 telers training kregen in goede teeltpraktijken, irrigatie-efficiëntie en naoogstbehandeling en dat 51 telersorganisaties en openbare en particuliere instellingen hun kennis over good governance konden versterken, met nadruk op het coöperatiemodel.

Ook maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten, met een circulaire economiebenadering, kregen volop aandacht in het project. Men is erin geslaagd de uitstoot van broeikasgassen in de bananenketen met 6% te verminderen.

Bron: andina.pe

Publicatiedatum: