Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische minister van Landbouw verklaart fruitteelt als sector 'in crisis'

De Belgische minister van Landbouw David Clarinval heeft via een nota aan de sociale verzekeringsfondsen de fruitteelt als sector 'in crisis' verklaard. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), die samen met de fruittelers aan de alarmbel trok, vindt dit een belangrijke eerste stap om de structurele problemen in de sector aan te pakken.

Op 17 november 2022 had de minister een ontmoeting met een delegatie van fruittelers. Deze laatsten konden hun moeilijkheden delen, met name met betrekking tot de problemen van de keten en de prijsvorming in de sector. De minister reageert op deze bijeenkomst door 3 acties te ondernemen.

Ten eerste wordt de fruitteeltsector 'in crisis' verklaard door middel van een nota aan de sociale verzekeringsfondsen. Deze nota voorziet in de mogelijkheid voor zelfstandigen actief in de fruitteeltsector die dat wensen en die erom vragen om een ​​vermindering van de voorlopige bijdragen, een vereenvoudigde vrijstelling van bijdragen aan het RIZIV en een uitstel van een jaar en zonder verhoging te verkrijgen bij de betaling van hun sociale zekerheidsbijdragen in 2023, zonder impact op de sociale uitkeringen.  

Ten tweede zal een technische werkgroep van fruittelers, de FOD Economie en het kabinet zich buigen over de problematiek van de keten en de prijsvorming in de sector.

Tot slot staat er een punt op de agenda van de volgende vergadering van de GTP-CIPA (Permanente Werkgroep-Interministeriële Conferentie Landbouwbeleid. Minister Clarinval zal de evolutie van de situatie in de sector aandachtig blijven volgen: "Net als verschillende zeer energie-intensieve sectoren, wordt de fruitboomteelt geconfronteerd met een zeer aanzienlijke stijging van de productiekosten. Er zijn specifieke maatregelen genomen om zelfstandigen tijdens deze crisis te ondersteunen, maar fruittelers, die ook de gevolgen ondervinden van een structurele crisis, verdienen speciale aandacht en een antwoord aangepast aan hun situatie."

Hilde Vautmans: "Samen met enkele fruittelers heb ik aan de alarmbel getrokken bij minister Clarinval. Bovenop de structurele problemen waar de sector al langer mee kampt, zoals de prijzen van het fruit en de Ruslandboycot, zorgen de stijgende productiekosten door de energiecrisis ervoor dat de sector in een diepe crisis zit. Ik ben dan ook positief dat er maatregelen op korte en lange termijn genomen worden. Het erkennen van de fruitteeltsector als sector in crisis is een eerste stap om de telers nu wat ademruimte te geven. Nog belangrijker voor mij is die oprichting van een technische werkgroep waar ook een delegatie Limburgse telers in zetelen. In die werkgroep kunnen de structurele problemen binnen de sector aangepakt worden. Ons fruit behoort tot het beste van Europa, we moeten ervoor zorgen dat onze telers ook kunnen blijven telen."

Bron: www.hildevautmans.eu / clarinval.belgium.be 

Publicatiedatum: