Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Iran en Euraziatische Economische Unie leggen laatste hand aan voorwaarden vrijhandelsovereenkomst

Iran en de Euraziatische Economische Unie hebben de laatste hand gelegd aan de voorwaarden voor een vrijhandelsovereenkomst voor meer dan 7.500 soorten goederen. "De afgelopen twee jaar hebben we ongeveer 30 onderhandelingsrondes gehouden met vertegenwoordigers van Euraziatische zijde," zei het hoofd van de Iraanse onderhandelingsdelegatie Mirhadi Seyyedi. "Uiteindelijk zijn we het eens geworden over een overeenkomst van 150 bladzijden, de meest uitgebreide handelsovereenkomst die Iran ooit heeft gehad."

Iran en de Euraziatische Economische Unie hadden op 17 mei 2018 in Astana, Kazachstan, een driejarige voorlopige overeenkomst ondertekend voor het blok om Iran in de EEU te verwelkomen. De regeling, die de douanerechten heeft verlaagd of afgeschaft, is de eerste stap naar de uitvoering van de vrije handel tussen Iran en de vijf leden van de Euraziatische unie.

Volgens Seyyedi is de Iraanse handel met de EEU vooral gericht op land- en tuinbouwproducten. "Onze invoer bestaat voornamelijk uit granen en oliehoudende zaden. In ruil daarvoor exporteert Iran appels, groenten en kasgewassen tegen nultarief," zei hij. Hij merkte ook op dat de EEU ermee heeft ingestemd ongeveer 95% van haar verhandelde goederen in de overeenkomst op te nemen.

De ambtenaar zei dat sinds de preferentiƫle handelsovereenkomst in 2018 de bilaterale handel tussen Iran en de EEU is verdubbeld van 2,5 miljard dollar naar 5 miljard dollar per jaar.

Bron: financialtribune.com

Publicatiedatum: