Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moldavië verwacht meer appelen naar Roemenië te exporteren

De handelaren op de Moldavische fruitmarkt verwachten dat het aanbod van appelen op de Roemeense markt in december van dit jaar zal toenemen. Zoals opgemerkt door vertegenwoordigers van organisaties van fruittelers in Moldavië is er nog geen opleving van het aanbod ten opzichte van november genoteerd. Volgens EastFruit bedroeg de export iets meer dan 600 ton.

Eind november waren er echter bemoedigende tekenen van een toename van de vraag naar importappelen van Roemeense grootafnemers. Supermarktketens zijn begonnen met de aankoop van Poolse appelen, die groot zijn maar niet perfect wat andere kwaliteitsparameters betreft. Ze zien er goed uit in vergelijking met lokale Roemeense appelen, maar volgens Moldavische handelaren zijn Moldavische appelen "qua kwaliteit behoorlijk concurrerend met Poolse appelen die momenteel in Roemeense ketens worden verkocht."

Een ander punt is dat Roemeense retailers bereid zijn Moldavische Golden Delicious te kopen tegen een prijs van niet meer dan € 0,50-0,54 per kg, in een kartonnen doos en in Roemenië. Dit betekent dat voor een gegarandeerd winstgevende export naar de Roemeense markt de aankoopprijs voor deze appelen in de Republiek Moldavië niet meer dan € 0,18-0,29 per kg mag bedragen.

Ondertussen zijn de groothandelsprijzen voor Golden Delicious appelen op de Moldavische markt sinds eind november gestabiliseerd op een gemiddeld niveau van € 0,34 per kg. Handelaren zien dus geen heil in het exporteren van kwaliteitsproducten tegen een lagere prijs. Begin december sturen de Moldavische exporteurs slechts kleine partijen Idared, Florina, Red Chief en andere appelrassen naar Roemenië.

Bron: EastFruit

Publicatiedatum: