Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appels met appels vergelijken

Zoet of zuur? Of juist zoet én zuur? Over smaak valt te twisten, ook over die van appels. FruitMasters liet daarom verschillende onderzoeken uitvoeren door onderzoeksbureau Essensor en door de Universiteit Wageningen. Meer dan 40 appels zijn onder de loep genomen. Natuurlijk werd er geproefd. Maar ook zaken als kleur, hardheid en suiker werden onder de loep genomen.

Waarom een smaakonderzoek?
Is een appel zoetzuur of juist alleen zoet? Op dit moment heeft bijna iedere partij in de markt een eigen indeling als het om de smaak van appels gaat. Deze verschillen onderling ook flink van elkaar. FruitMasters vindt het belangrijk dat de smaakindelingen gebaseerd zijn op gedegen en gevalideerd onderzoek en liet dit daarom uitgebreid doen. Bovendien stonden de nieuwste rassen zoals Morgana® nog niet in hun eigen segmentatie. Hoog tijd om de smaakindelingen onder de loep te nemen zodat we de consument kunnen helpen bij het kiezen van zijn/haar smaakvoorkeur.

Het onderzoek
Tijdens de verschillende onderzoeken stonden kwaliteit, uniformiteit en onafhankelijkheid centraal. Op de Universiteit van Wageningen werd gekeken naar onder andere de hardheid en het suikergehalte van de appel. Dit onderzoek was een machinemeting en deze gegevens zijn vervolgens vastgelegd op de computer. Essensor voerde een ander soort onderzoek uit. Daar werd eerst een panel van getrainde fijnproevers ingeschakeld om de appels te proeven en goed te letten op verschillende smaakfacetten, de zogenaamde attributen. “Deze panelleden hebben ruime ervaring op sensorisch niveau en zijn zorgvuldig gekozen voor dit onderzoek”, vertelt Joleen Boland, onderzoeker bij Essensor. De panelleden zijn gestart met een aantal trainingen. Vandaaruit is er een uitgebreide attributenlijst opgesteld. “Op die lijst staan termen als bloemengeur, bite en honing. Eigenlijk te vergelijken met onderliggende smaakattributen die er voor wijn bestaan. Voor iedereen herkenbaar. Allemaal termen waarmee de panelleden hun ervaring met de appels konden aangeven tijdens de testdagen.”

Als vervolg op deze smaaktesten door de panelleden, zijn er op een later moment nog extra smaaktesten uitgevoerd. In dit geval waren het ‘gewone consumenten’ die gevraagd werden verschillende appels te proeven en deze te beoordelen. “Voor deze testen kan eigenlijk iedereen zich opgeven”, vertelt Joleen. “Hierbij koppelen we smaakprofielen aan de smaakvoorkeuren van verschillende consumenten. We bekijken zowel consumentprofielen als hoe groot de groepen zijn per smaakprofiel appels, en de voorkeur van rassen binnen een smaakprofiel.” Dit alles moet uiteindelijk zorgen voor gedegen smaakprofielen of smaakindelingen voor appels in het algemeen. Zo kan FruitMasters consumenten voorzien van een appel die bij zijn of haar smaak past. Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend. De huidige smaken friszuur en volzoet zullen blijven bestaan en worden aangevuld met andere rassen. De concrete en uitgebreide uitkomsten worden halverwege 2023 verwacht.

Het nut van het onderzoek
Maar wat kunnen we verder nu met deze uitkomsten? “Dit onafhankelijke onderzoek stelt ons in staat om objectieve uitkomsten te creëren die verder gaan dan enkel de productaspecten hardheid, brix (suiker) en appelzuur, maar zich richten op de smaakervaring van de consument”, vertelt Wouter Vagevuur, trademarketeer bij FruitMasters. “Hierdoor kunnen we verschillende, gedegen smaakprofielen of smaakindelingen vaststellen voor appels in het algemeen. Smaakprofielen die gebaseerd zijn op onderzoek. Uiteindelijk hopen we dat we op deze manier elke consument kunnen voorzien van een appel die bij zijn of haar smaakt past.”

Voor meer informatie:
FruitMasters
Deilseweg 7
4190 CE Geldermalsen
+31 (0)345 578800
[email protected]  
www.fruitmasters.nl  

Publicatiedatum: