Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Afzet wintergewassen is nog zwak"

De verkoop van wintergewassen bereikt traditioneel zijn hoogtepunt in december. Maar ondanks een goede oogst blijft de vraag momenteel anmerkelijk achter, vertelt Sebastian Pesch, junior manager van het gelijknamige groententeeltbedrijf uit Bornheim. "Tot nu toe was het grotendeels te warm buiten, waardoor wintergroenten over het algemeen minder in de belangstelling van de consument stond. Ik vermoed ook dat de aanwezigheid van importproducten uit Zuid-Europa een rol speelt. Normaal gesproken neemt de vraag begin december voelbaar toe, maar nu is deze nog vrij zwak, nog niet de helft van de normale vraag. De ervaring leert dat de verkoop een week voor Kerst dan nog een keer explodeert." 


Sebastian (links) en Norbert Pesch van het gelijknamige groententeeltbedrijf uit Bornheim.

Het seizoensassortiment van het groententeeltbedrijf uit Bornheim omvat momenteel wortelpeterselie, pastinaak, spitskool en Chinese kool. Het gros wordt direct aan de regionale retail verkocht, daarnaast worden er ook nog verse vollegrondsgroenten aan de groothandel geleverd. "95 procent van ons areaal is irrigeerbaar, waardoor we voor onze opgeslagen producten in z'n geheel genomen een goede opbrengst konden realiseren. De aanhoudende hitte in de zomer heeft echter tot hogere elektriciteitskosten voor de koeling geleid. De huidige prijzen van de opgeslagen groenten zijn nog steeds goed, waardoor we gelukkig nog kostendekkend kunnen werken", schetst Sebastian.


Wortelpeterselie geteeld in Bornheim

Gezien de omstandigheden zal het groententeeltbedrijf zijn teeltplan in het nieuwe jaar drastisch wijzigen. Sebastian: "Wij zullen vroeg in het seizoen minder kropsla, mini-romana en bloemkool telen vanwege de gestegen plantkosten. Als gevolg daarvan is een uitbreiding van het assortiment of het areal voorlopig uitgesloten. Ook onze veldslateelt moesten we dit jaar vroegtijdig afbreken. Gelukkig maar, moeten we achteraf vaststellen, want de markt wordt momenteel gekenmerkt door overschotten." 

Ondanks alles in de groententeelt kijkt Sebastian tot nu toe op een tevredenstellend vollegrondsseizoen terug. "De afzet van onze vollegrondssla was goed, alleen de prijzen waren vooral voor de zomervakantie teleurstellend. Op langere termijn stellen we vast dat mini-romana kropsla steeds meer verdringt, aangezien mini-romana langer houdbaar is en in kleinere porties verpakt is." 

Aanscherping van de meststoffenverordening
In de schaduw van de alomtegenwoordige kostenstijgingen en uitdagingen kijkt de jonge teler ook bezorgd naar de hoge nitraatverontreiniging van de landbouwgrond in Duitsland. "We kunnen ervan uitgaan dat tegen het einde van het jaar 80 tot 95 procent van de grond als rood gekenmerkt wordt. Dat wil zeggen dat in deze gebieden 20 procent minder bemesting aangebracht mag worden, wat weer desastreuze gevolgen zal hebben voor bepaalde gewassen, met name stikstofintensieve gewassen zoals bloemkool en broccoli. Dit zal uiteindelijk ook effect hebben op de handelsprijzen."

Foto's: Gemüsebau Pesch GbR 

Voor meer informatie:
Sebastian Pesch
Gemüsebau Pesch GbR
Neuer Heerweg 5
D-53332 Bornheim, Duitsland
Tel: +49 2222 6489537
info@gemuesebau-pesch.de
www.gemuesebau-pesch.de   

Publicatiedatum: