Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch afbreekbaar polystyreenvervanger van paddenstoelen

Polystyreen is een van de ergste overtreders als het gaat om onnodige plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik. Het is omvangrijk en niet-afbreekbaar en draagt in grote mate bij tot de vorming van microplastics, die in onze oceanen aanspoelen en in ons drinkwater terechtkomen, en zowel de menselijke gezondheid als het milieu schaden. Door hun vergelijkbare structuren, vormmogelijkheden, elasticiteit en sterkte kan polystyreenschuim gemakkelijk worden vervangen door het product van Myco - zonder de milieubelasting.

Een van de bedenkers van het idee, Jan Ostrezi, liet de Tsjechische Radio zien hoe het proces om de verpakking te maken werkt. Eerst wordt het organische afval verzameld en in een grote mixer gegoten. Het mengsel wordt vervolgens gesteriliseerd, en het resulterende materiaal is geschikt voor het kweken van mycelium.

David Minařík, de andere medebedenker, legt uit: "Het mycelium functioneert als een soort polymeer of lijm in het substraat. Het substraat bestaat uit organisch afval, soms ook kartonafval."

Na een maand of twee is het mycelium voldoende gegroeid om te worden vermalen en in een vorm gegoten om tot verpakking te worden gevormd. Ten slotte wordt het product gedroogd. Het hele proces duurt ongeveer twee maanden.

Het eindproduct kan worden gebruikt voor geschenkverpakkingen, dozen en verpakkingsmateriaal voor bijvoorbeeld wijnflessen. Het kan ook een zeer goede meststof zijn.

En het zijn niet alleen de champignons die groeien - volgend jaar verhuist het bedrijf naar een grotere ruimte en krijgt het krachtiger apparatuur. Dus met een beetje geluk zal het idee zich verspreiden en opgepakt worden zoals Wolfgang Neumann het voor ogen had toen hij de prijs in het leven riep.

Publicatiedatum: