Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 48

'Druivenimport uit Peru wint aan betekenis'

Italiaanse druiven domineerden weliswaar nog steeds de markt, maar hun aanbod nam af, zoals gebruikelijk op dit punt in het seizoen. Op sommige plaatsen maakten de handelaren gebruik van de beperkte beschikbaarheid om prijsverhogingen door te voeren. Ook de relevantie van Turkse Sultana en Crimson Seedless druiven nam volgens de BLE merkbaar af. Spaanse Aledo, Griekse Thompson Seedless en Franse Alphonse Lavallée druiven hadden niet meer dan een aanvullende status.



In z'n geheel genomen was het aanbod voldoende om de vraag te dekken. Wanneer de kwaliteit overtuigend was, konden de bestaande prijzen behouden blijven. De importen uit Peru wonnen aan betekenis: Red Globe, Crimson Seedless en Sweet Saphire waren enkele rassen die ter beschikking stonden. Deze druiven waren echter nog relatief duur, waardoor er maar weinig belangstelling voor was. Dat gold ook voor de Braziliaanse druiven, die slechts een aanvullend karakter hadden.

Appelen
Het assortiment bleef ongewijzigd: gedomineerd door Duitse appelen. Qua hoeveelheid volgden Italiaanse en Franse appelen. Leveringen uit België, Polen en Nederland hadden een aanvullend karakter. De vraag was niet bijzonder groot. Kerstappelen, meestal Red Chief, werden graag afgenomen door de klanten in Berlijn en Hamburg.

Peren
Italiaanse Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ peren domineerden de markt, gevolgd door Turkse Santa Maria. Uit Nederland kwamen voornamelijk Gute Luise en Conference. Duitse Conference, Alexander Lucas en Gute Luise vulden het aanbod aan. De handel verliep rustig: het aanbod was ruim voldoende om aan de vraag te voldoen.

Sinaasappelen
Spaanse Navelina's zover het oog reikte: zij domineerden duidelijk het aanbod en verdrongen de andere rassen en herkomsten naar de zijlijn. Uit Zuid-Afrika stonden nog steeds Valencia Late, Midknight en Delta Seedless ter beschikking, die voornamelijk voor de sapproductie gekocht werden. Hun aanwezigheid nam af, passend bij dit punt in het seizoen.

Mandarijnen
Bij de clementines overheerste het Spaanse aanbod. Ze werden geflankeerd door enkele Italiaanse en Marokkaanse zendingen. Het herfstweer heeft gezorgd voor een toegenomen vraag. Ook het naderende sinterklaasfeest verbeterde de afzetmogelijkheden duidelijk.

Citroenen
Spaanse partijen domineerden de markt, gevolgd door Turkse importen. De aanvoer uit Italië en Griekenland vulde het aanbod aan. Als gevolg van de verkoudheidsgolf en het natte, koude weer nam de vraag toe. De prijzen vertoonden over het algemeen echter geen opwaartse tendens.

Bananen
Vraag en aanbod waren in de meeste gevallen met elkaar in evenwicht. De prijzen waren nauwelijks veranderd. Alleen in Keulen was er sprake van prijsverlagingen bij de tweede merken uit Panama en Costa Rica.

Bloemkool
Franse en Italiaanse bloemkolen werden het meeste aangeboden, gevolgd door Spaanse en Belgische bloemkolen. Nederlandse partijen verdwenen vrijwel geheel uit het assortiment. Het Duitse seizoen eindigde met de verkoop van de laatste producten.

Sla
IJsbergsla stamde uitsluitend uit Spanje. De afzet hiervan verliep rustig. Het aanbod was voldoende om de vraag te dekken. De prijzen bleven meestal stabiel, maar gingen in sommige gevallen ook omlaag vanwege een te uitgebreid assortiment.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de markt. Uit België, Marokko en Nederland kwam slechts een beperkt aantal zendingen. Het Spaanse aanbod profiteerde in Berlijn van haar monopoliepositie en werd duurder. In Keulen gingen de prijzen aanvankelijk naar beneden, maar tegen het weekend weer omhoog. 

Tomaten
Er was een breed aanbod beschikbaar, waarbij Nederlandse en Belgische tomaten de boventoon voerden. Leveringen uit Marokko en Spanje waren daarna het belangrijkst. Turkse en Italiaanse partijen hadden eerder een aanvullend karakter. In Frankfurt arriveerden de eerste Tunesische cherrytomaten, die 12 euro per 3 kg kostten.

Paprika's
Spaanse ladingen overheersten. Ze werden vergezeld door Turkse en Marokkaanse importen, die echter alleen uit rode en groene paprika's bestonden. Nederlandse paprika's waren in de loop van de week van de markt verdwenen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: