Onlangs lanceerden de Zuid-Afrikaanse hardfruitsector, het topmanagement van Transnet en het personeel van de Cape Town Container Terminal het hardfruit-seizoen met fruit, gesponsord door Capespan en Tru-Cape.

Cape Town Container Terminal heeft verschillende gesprekken gevoerd met de sector om de voorbereidingen en afstemming voor het seizoen 2022/23 te waarborgen.

Werner van Rooyen, COO van het Fresh Produce Exporters' Forum, Jacques du Preez, general manager van HORTGRO die steenfruit en topfruit vertegenwoordigt, en de CEO van de Zuid-Afrikaanse druivensector AJ Griesel gaven de havenarbeiders een overzicht van waar het Zuid-Afrikaanse fruit naartoe gaat, dankzij de niet aflatende inspanningen van iedereen in de keten.

De manager van de Cape Town Container Terminal, Siyabonga Maqabangqa, werd vergezeld door Sibuthe Mdala, manager van de Cape Town Multi Purpose Terminal, en Andiswa Dlanga, managing executive van de provincie Western Cape.

Andiswa Dlanga, managing executive van Transnet voor de Western Cape 

De fruitsector was ook blij dat de chief strategy and planning officer van Transnet Group, dr. Andrew Shaw, aanwezig kon zijn.

De provinciale regering van de Westkaap werd vertegenwoordigd door Glen Steyn van het departement voor economische ontwikkeling en toerisme van de Western Cape.

Rechts: Ettiene Albertus, senior manager bedrijfsontwikkeling van Western Cape Terminals, in gesprek met Glen Steyn van het provinciebestuur van de Western Cape.

"Terwijl we verder werken om het hardfruitseizoen tot een succes te maken, is het belangrijk dat onze werknemers goed begrijpen hoe belangrijk hun werk is voor de economie van het land, door ervoor te zorgen dat het fruit in goede kwaliteit op de bestemming aankomt. Als Cape Town Terminal blijven we samenwerken met de sector om het seizoen tot een succes te maken," merkt Andiswa Dlanga van Transnet op.

"De sfeer was ongelooflijk. Het was mooi om de mensen te ontmoeten die de containers laden," zegt Antoinette van Heerden, logistiek manager van het Fresh Produce Exporters' Forum (FPEF). "Het evenement stelde ons in staat om inzichten te delen over de fruitsector en de belangrijke rol die de haven speelt."

Antoinette speelde een cruciale rol in de coördinatie van de lancering, de eerste in zijn soort die ze graag als jaarlijks evenement terugziet komen.

"We delen allemaal in de Zuid-Afrikaanse fruitmand"
Werner van Rooyen van het FPEF besprak de logistieke keten, de tijd die nodig is om het fruit op de verschillende internationale markten in de schappen te krijgen en benadrukte het belang van de conditie en de kwaliteit van het fruit.

Hij lichtte het tegenovergestelde seizoen van Zuid-Afrika op de kalender toe, evenals de zware concurrentie van andere landen.

"Er is een gezamenlijke inspanning nodig om Zuid-Afrikaans fruit te promoten en naar de wereldmarkt te exporteren. We delen allemaal in de Zuid-Afrikaanse 'fruitmand', direct en indirect. Daarom moeten we onze Zuid-Afrikaanse fruitmand delen met de rest van de wereld en zorgen voor efficiënte terminalactiviteiten en export via de haven van Kaapstad. Het effect van een succesvolle tuinbouwexport is duidelijk zichtbaar in de plattelandsgemeenschappen," zei hij.

SATI's CEO AJ Griesel, Glen Steyn van de Western Cape-overheid, Mecia Petersen, SATI's manager voor marktontwikkeling en communicatie, Jacques du Preez, algemeen manager van Hortgro en Werner van Rooyen, COO FPEF

Meer dan een derde van Zuid-Afrika's groenten en fruit wordt naar de Europese Unie geëxporteerd en nog eens 14% naar het VK, 6% naar Noord-Amerika en 8% naar Rusland, allemaal markten die het best via de haven van Kaapstad kunnen worden bediend.

Werner herinnerde de havenarbeiders aan het enorme aandeel van de tuinbouw in de werkgelegenheid op het platteland, namelijk 426.010 directe en indirecte arbeidsplaatsen.

De jaarlijkse salarissen van R 24,3 miljard (1,34 miljard euro) die via de export van groenten en fruit worden betaald, vormen een levensader voor veel plattelandsgebieden in Zuid-Afrika.

Voor meer informatie:
Fresh Produce Exporters’ Forum
Tel: +27 21 526 0474
https://fpef.co.za/