Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blauwe bessenteelt in Brazilië in de lift

De teelt van blauwe bessen begon in Brazilië in de jaren tachtig, voornamelijk in de zuidelijke regio van het land. Hoewel het een plant is die oorspronkelijk uit plaatsen met een koud klimaat komt, was de teelt van de blauwe bes in Brazilië mogelijk dankzij een hittebestendige variëteit die door de Universiteit van Florida werd ontwikkeld, genaamd "biloxy".

Er worden goede resultaten bereikt in de regio's Piracicaba, de São Francisco Valley, Petrolina, Senador Amaral, Chapada Diamantina, Nova Soure en ook in Ceará. Ondanks de stijgende interesse in de blauwe bes, wordt nog steeds geschat dat Brazilië ongeveer 80% van zijn consumptie importeert, voornamelijk vanuit de VS, Canada en Peru (meldt abrafruts.org)

In Goiás begon landbouwkundige Fritz Mohn Penteado de vrucht te bestuderen en te investeren in deze markt, op het familiebedrijf in de gemeente Cristalina, 280 kilometer van Goiânia. "Ik wilde iets anders telen, met toegevoegde waarde vanwege het feit dat we geen groot gebied hebben om te planten. Ik ben naar Brasília geweest om hun boomgaard te bekijken bij de University of Brasília en ook in Sào Paulo. Daarna ontdekte ik dat er een stimuleringsmaatregelen bestaan voor fruitteelt in Goiàs, via het project Rota da Fruticultura. Tijdens de eerste lezing die ik bijwoonde, was ik erg enthousiast en begreep ik dat ik op de goede weg was," herinnert Fritz zich.

De Rota da Fruticultura heeft tot doel de Cerrado om te vormen tot de nieuwste fruithub in Brazilië. Het initiatief wordt gecoördineerd en gesteund door zowel bedrijven als de overheid.

Voor de teler is de beschikbaarheid van teeltsubsidies in Brazilië de manier om te starten en andere markten te bereiken. "We zien hoe groot de vraag naar blauwe bessen in teeltlanden als de VS is. Peru bijvoorbeeld, vlakbij ons, gebruikt al zijn geoogste blauwe bessen voor de buitenlandse markt. De teelt aanmoedigen is een manier voor ons om makkelijker te verkopen. Het doel van de staat is dat wij grote telers worden, maar het is van groot belang dat er meer stimuleringsmaatregelen komen, zodat we hoofdzakelijk kunnen exporteren, aldus Frits.

Publicatiedatum: