Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karmi Valley wil Europese markt op

Keniaanse kwekerij wil toekomst creëren voor gemeenschap middels kruiden

Tholen - Door middel van kruiden een toekomst bouwen voor een gemeenschap. Dit is het streven van Diana Gitiba met Karmi Valley in Kenia. "De steengroeve, een grote bron van inkomsten in de regio, begint uitgeput te raken. Voor vele jongeren en vrouwen zijn er daardoor geen arbeidsmogelijkheden meer. Met onze 'farm' kunnen we hen aan een toekomst helpen en tegelijkertijd een hoogwaardig product op de markt brengen", vertelt Diana. De onderneemster is nu op zoek naar relaties om haar kruiden de Europese markt op te brengen.

In september 2021 besloot Diana, die werkzaam is geweest bij Royal Shell en Oxfam International, haar geluk te beproeven met de start van de kruidenkwekerij Karmi Valley. "Zo hebben we inmiddels 4 hectare land in bezit, waarvan bijna 2 in gebruik is", vervolgt de onderneemster. Hier telen ze onder andere basilicum, dragon, rozemarijn, tijm, oregano, lavas en marjolein. "Binnen twee jaar willen we de volledige 4 hectare in gebruik hebben en indien nodig kunnen we altijd opschalen naar het gebruik van 25 hectare totaal. Alleen dan zullen we ons ook gaan richten op andere gewassen."

"Het doel is in eerste instantie uiteraard om hoogwaardige producten te leveren aan onze klanten, die veilig en voedzaam zijn voor een betere gezondheid", gaat Diana verder. "Het is hier, net als in vele andere delen van de wereld, door de klimatologische uitdagingen niet even makkelijk voor telers. Door middel van een irrigatiesysteem kunnen wij ons echter onderscheiden middels een gerichte planning om zo het hele jaar door dezelfde hoge kwaliteit te leveren. Zo kunnen we een productie van tussen de 200 en 500 kilo per week leveren."

Aan de andere kant streeft Diana met de oprichting naast de handel dus naar een tweede doel: werkgelegenheid en een toekomst creëren voor de regio. "Het winnen van bepaalde steensoorten in dagbouw in de lokale steengroeve begint ten einde te komen. De streek lijkt daardoor in verval te geraken. We willen graag een oplossing bieden. Voor nu is het nog noodzakelijk om ook te werken met werknemers van elders om de hoge kwaliteitsstandaard te behouden. Het vinden en opleiden van personeel uit de regio dat ook aan deze standaard kan voldoen, is nog een uitdaging, maar het is een streven om zo uiteindelijk weer een toekomst te geven aan onze gemeenschap."

Zo belevert Karmi Valley voornamelijk al de Keniaanse markt, maar richt Diana zich nu op de export naar Europa. Dit gaat echter gepaard met de nodige haken en ogen. "We zijn al in contact met meerdere internationale handelaren, maar de export naar Europa vereist verschillende certificaten. Hierbij zijn er organisaties die de helpende hand bieden, wat we uitermate waarderen. We zouden onze productie graag uitbreiden. Ik denk ook zeker dat dit mogelijk is gezien het potentieel. We zijn een uiterst betrouwbare partner en ik zie mezelf als professioneel en eerlijk. Dat blijkt ook uit onze relaties met bestaande klanten. Zo kunnen we betrouwbaar leveren en zoeken we altijd naar een win-winoplossing."

Ten slotte wil de Keniaanse ook graag meerwaarde creëren voor de mensen in haar dorp. "We zijn, naast de mensen in ons eigen teeltbedrijf, ook gestart met het opleiden van belangstellenden van andere farms. Dit zijn vaak kleinere tuinders, maar via deze weg kunnen we ze in staat stellen meer opbrengst van het land te krijgen en toegang te verschaffen tot andere markten." Op deze manier hoopt Diana de Keniaanse export een 'boost' te geven en de wereld kennis te laten maken met onder andere Keniaanse kruiden. 

Voor meer informatie:
Diana Gitiba
Karmi Valley
[email protected]