Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer controle op MRL-overschrijding Turkse citroenen en grapefruit

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven om de controles op MRL-overschrijdingen op Turkse citroenen en grapefruit die in de EU worden geïmporteerd te verscherpen. Het besluit is op 30 november unaniem aangenomen door het Permanent Fytosanitair Comité van de Europese Unie, afdeling "Controles en importvoorwaarden".

Ailimpo, de Spaanse interprofessionele vereniging voor citroen en grapefruit, had het comité meegedeeld dat het bezorgd was over de gegevens die de Europese voedselwaakhond RASFF had gepubliceerd en die wezen op een sterke toename in het voorbije seizoen van partijen Turkse citroenen en grapefruit met MRL-overschrijdingen.

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1793 wordt aangepast, waarbij de controles op grapefruit van 10% naar 30% worden opgetrokken en op citroenen van 20% naar 30%. Deze maatregel, die begin januari voor een half jaar van kracht wordt, houdt in dat 3 op de 10 vrachtwagens met Turkse citroenen en grapefruit die de EU binnenkomen aan strenge grenscontroles moeten worden onderworpen, inclusief MRL-analyse.

De Europese Commissie heeft het besluit genomen vanwege de ernst van de situatie met Turkije. "In de ladingen citroenen en grapefruit uit Turkije wordt tijdens officiële controles die door de lidstaten worden uitgevoerd overeenkomstig de artikelen 5 en 6 van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1793 waargenomen dat de eisen van de EU-wetgeving met betrekking tot verontreiniging door residuen van gewasbeschermingsmiddelen in een hoog percentage niet worden nageleefd. Daarom is het passend om de frequentie van de identiteits- en fysieke controles op dit fruit te verhogen tot 30%", luidt het.

Tevredenheid bij Ailimpo
"Ailimpo heeft haar tevredenheid uitgesproken over het besluit dat is genomen door de Europese Commissie. Het is ongetwijfeld een belangrijk besluit om de belangen van de Europese consument te verdedigen en de positie van citroen en grapefruit uit Spanje, die onder hoge, in de Europese regelgeving vastgelegde garantienormen worden geteeld, te versterken." 

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal 3
30001 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 21 66 19
[email protected]
www.ailimpo.com

Publicatiedatum: