Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Iván Marambio: President Asoex, Chile

"Een markt bevoorraden die 'hongerig' is naar kersen en tegelijkertijd nieuwe markten vinden is een uitdaging"

Terwijl Chileense kersen, blauwe bessen en binnenkort ook druiven op weg zijn naar de wereldmarkten, blijft het herstel van de Covid-19 pandemie en een wereldwijde recessie zorgen baren voor de Vereniging van fruitexporteurs van Chili (Asoex). Volgens Iván Marambio, voorzitter van Asoex: "De dreiging van de pandemie is nog steeds aanwezig, hoewel we hebben gezien dat sommige beperkingen lokaal en op markten op het noordelijk halfrond zijn opgeheven, handhaaft China enkele strenge beperkingen, waarvan we hopen dat ze niet zullen leiden tot de sluiting van steden of de stillegging van havens."

Hij verklaarde dat het herstel van de Chileense economie traag verloopt, "net als in andere delen van de wereld, met de dreiging van een wereldwijde recessie die latent aanwezig blijft. Dit zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de voedselconsumptie, dus we volgen hoe de markten zich ontwikkelen en voeren gerichte promotieacties om de vraag naar ons fruit actief te houden." 


Iván Marambio, President van Asoex

Voldoen aan de Chinese vraag naar kersen
Uit de recente ramingen van Asoex blijkt dat de export van kersen ten opzichte van vorig seizoen met 20% is gestegen. "De sector heeft gereageerd en zijn aanbod aangepast aan de sterke vraag naar dit product, vooral in China. De uitdaging bestaat er dus in een markt te bevoorraden die "hongerig" is naar dit product, vooral rond het Chinese Nieuwjaar, en tegelijkertijd meer inspanningen te leveren om nieuwe markten te ontwikkelen."

Voor druiven, die binnenkort op de markt komen, en voor blauwe bessen ligt dat anders. Voor beide soorten wordt een daling van de exportvolumes verwacht ten opzichte van het vorige seizoen en in overeenstemming met wat we de afgelopen seizoenen hebben gezien. De aanpassing van de sector was in deze gevallen gericht op de vervanging van rassen en vandaag zien we positieve resultaten van die inspanning. In het geval van druiven zien we hoe nieuwe rassen de groei in de komende seizoenen kunnen stimuleren. In het geval van blauwe bessen zien we dit seizoen een aanzienlijke toename van de diepvriesexport, wat zowel te danken is aan de marktdynamiek als aan de aard van het proces van rasvervanging. Deze sector bevindt zich nog in een periode van aanpassing aan de nieuwe wereldwijde concurrentievoorwaarden en we verwachten dat de sector zich zal stabiliseren en de groei de komende jaren zal hervatten", legt Marambio uit.

Transport- en inputkosten zijn een zorg
"Fruittelers en exporteurs worden geconfronteerd met een enorme kostendruk. Aan de ene kant zijn inputs, vooral diegene die moeten worden geïmporteerd, zoals meststoffen, aanzienlijk in prijs gestegen. Aan de andere kant zien ze ook stijgingen in de kosten van services, waarbij de kosten van zeevracht de grootste invloed heeft gehad vorig seizoen. Dit jaar verwachten we een gestage daling van de lokale zeevrachtprijzen, in lijn met wat we internationaal zien. We werden echter verrast door de prijzen die werden aangekondigd door de scheepvaartmaatschappijen aan het begin van het seizoen. Ook wordt een daling van de prijzen verwacht tegen het eind van december, hebben we erop gewezen dat deze prijzen een risico vormen voor de levensvatbaarheid van de fruitsector, de een na grootste exportsector van ons land, na koper," zegt Marambio.


Lancering van het 2022-2023 seizoen van Chili

Toegang tot de markt hoogste prioriteit
Ondanks het succes van Chili in China en de VS blijft markttoegang een belangrijke prioriteit voor hun groeiende export. "Tijdens dit seizoen zullen we ons richten op het verbeteren van de markttoegangsvoorwaarden voor ons fruit. Zo hopen we bijvoorbeeld dat tegen het einde van dit seizoen de Systems Approach zal worden goedgekeurd, zodat de druiven die in de centraal-noordelijke zone van ons land worden geteeld, de Amerikaanse markt kunnen binnenkomen zonder de eis van fumigatie, wat ongetwijfeld het concurrentievermogen van onze export naar die markt ten goede zal komen."

Marambio richt zijn aandacht weer op de schepen Cherry Express en Blueberry Express, beide reacties en onderdeel van hun inspanningen om samen met de overheid en de sector het vervoer van duizenden containers Chileense kersen en blauwe bessen naar de wereldmarkten te verzekeren.

Voor meer informatie:
Iván Marambio
Asoex
Tel: + 56 2 2472 4700
[email protected]
www.asoex.cl

Publicatiedatum: