De president van Costa Rica, Rodrigo Chaves, kondigde vorige week de uitvoering aan van een project om scanners te plaatsen in havens om smokkel te bestrijden en drugshandel aan te pakken.

Chaves gaf in een persconferentie aan dat het land 35 miljoen dollar zal investeren om negen scanners te installeren om de verzending of binnenkomst van drugs in containers en smokkelwaar in havens en grensgebieden te voorkomen, zo meldt ticotimes.net.

Deze apparaten zullen als volgt worden verdeeld: twee nieuwe scanners bij APM Terminals, één bij de haven van Japdeva, twee bij Puerto Caldera, één bij de grenspost Paso Canoas, één bij Peñas Blancas, plus twee mobiele apparaten die voornamelijk zullen worden gebruikt voor de post Las Tablillas in de noordelijke regio en Sixaola.

De scanners zullen de capaciteit hebben om ongeveer 150 vrachtwagens per uur te scannen, zodat er geen vertraging optreedt bij het binnenkomen en verlaten van vracht bij de posten waar zij zullen worden geïnstalleerd. De nieuwe scanners hebben als nieuwigheid de mogelijkheid om zowel de containers als de vrachtwagens die ze vervoeren te controleren, verklaarde het Presidentieel Bureau.

De scandienst zal worden verleend door Radiográfica Costarricense S.A. (RACSA), die een volledige dienst zal aanbieden tegen een lagere prijs dan nu, aangezien de kosten per revisie niet meer dan 25 dollar zullen bedragen.

Het gebruik van nieuwe scanners is het resultaat van een interinstitutionele inspanning waarbij het ministerie van Landbouw en Veeteelt (MAG), het ministerie van Financiën, het ministerie van Openbare Veiligheid (MSP), het ministerie van Buitenlandse Handel (COMEX) en het directoraat Inlichtingen en Veiligheid (DIS) betrokken zijn.